Ανέλαβε το ISIS την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου -  Αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Βρετανία

Ανέλαβε το ISIS την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου - Αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Βρετανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι βρετανικές αρχές σήμερα μετά την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε σταθμό του μετρό του Λονδίνου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 29 άνθρωποι, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq.

Στον απολογισμό που επικαιροποίησαν, οι υπηρεσίες υγείας κάνουν λόγο για 29 τραυματίες, κανέναν σε σοβαρή κατάσταση, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι έχοντας υποστεί εγκαύματα.

Το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία αυξήθηκε σε «κρίσιμο» από «σοβαρό», ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, μετά την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 29 άνθρωποι.

Το επίπεδο αυτό σημαίνει ότι μια νέα επίθεση θεωρείται επικείμενη.

«Οι πολίτες θα δουν περισσότερους ένοπλους αστυνομικούς στο δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στους δρόμους μας», στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, διευκρίνισε η May.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, Cobra υπό την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Theresa May.

«Είναι βέβαιο ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε σκοπό να προκαλέσει μεγάλο κακό και 22 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που βρέθηκαν αμέσως στον τόπο της έκρηξης για τη γενναιότητά τους και καλώ όποιον πολίτη έχει κάποιο στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει τις αρχές να το δώσει άμεσα. Η απειλή της τρομοκρατίας είναι μεγάλη, αλλά δουλεύουμε όλοι μαζί για να την εξαλείψουμε» κατέληξε η η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Μετά την ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ότι το περιστατικό ήταν τρομοκρατικό, σε συναγερμό βρίσκεται το Λονδίνο καθώς, όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές, από θαύμα δεν κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Πρόκειται για την πέμπτη τρομοκρατική επίθεση μέσα στο 2017, ενώ είναι η μοναδική κατά την οποία κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του. Ο τραγικός απολογισμός των προηγούμενων επιθέσεων ήταν 36 νεκροί.

Η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας ασθενοφόρων του Λονδίνου, Natasha Willis, επιβεβαίωσε ότι 18 άτομα έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Στο σύνολο πάντως οι τραυματίες ανέρχονται στους 22 καθώς ακόμα 4 μετέβησαν μόνοι τους σε νοσοκομεία, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας. Σύμφωνα με την Natasha Willis, η πρώτη κλήση για ασθενοφόρο έγινε στις 8.20 το πρωί και το πρώτο όχημα έφτασε στο σημείο μετά από πέντε λεπτά. 

Ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στο βαγόνι του συρμού στον σταθμό Parsons Green του λονδρέζικου μετρό δεν εξερράγη κανονικά, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Ο μηχανισμός χαρακτηρίζεται από την αστυνομία ως "αυτοσχέδιος" ενώ πηγές αναφέρουν που είχε ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη.

Στον τόπο της επίθεσης έσπευσαν αμέσως πάνοπλοι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, πυροσβέστες, πυροτεχνουργοί, ασθενοφόρα και αστυνομικοί. Η εφημερίδα Sun έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι υπήρχε κάποιος άνδρας που διέφευγε ο οποίος ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και ότι η αστυνομία κλήθηκε να εξουδετερώσει και δεύτερη βόμβα, πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αστυνομίας Mark Rowley δήλωσε: «Η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαιώνει ότι η έκρηξη στο σταθμό Parsons Green σήμερα το πρωί αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια. Η πόλη μας καταδικάζει απερίφραστα τα άτομα αυτά που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον τρόμο για να μας βλάψουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Όπως έχει αποδείξει ξανά και ξανά το Λονδίνο, δεν θα φοβηθούμε ούτε θα ηττηθούμε από την τρομοκρατία. Προτρέπω όλους τους κάτοικους του Λονδίνου να παραμείνουν ψύχραιμοι και σε επαγρύπνηση». O ίδιος δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με εγκαύματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Downing Street η πρωθυπουργός αναφέρει: "οι σκέψεις μου είναι με εκείνους που τραυματίστηκαν στο Parsons Green και με τους άνδρες των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών, οι οποίοι, για μια ακόμη φορά αντέδρασαν άμεσα και με γενναιότητα σε ένα πιθανόν τρομοκρατικό συμβάν".

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Boris Johnson και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου έκανε έκκληση για ψυχραιμία μιλώντας στο Sky News. "Προφανώς, όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας, όσο κανονικά μπορούμε", είπε.

Η αστυνομία ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή του Parsons Green.

Από την πλευρά του ο νυν δήμαρχος Λονδίνου Sadiq Khan δήλωσε στο ραδιόφωνο LBC: "(οι πολίτες) θα δουν στη διάρκεια της σημερινής μέρας και μέσα στις επόμενες μέρες αυξημένη αστυνομική παρουσία, όχι μόνο στο δίκτυο δημόσιων μεταφορών αλλά και σε ολόκληρο το Λονδίνο".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump χρησιμοποιώντας όπως συνηθίζει το Twitter, καταδίκασε την επίθεση, την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, διέπραξαν "αποτυχημένοι τρομοκράτες" και κάλεσε τις βρετανικές αρχές να λάβουν πιο "δραστικά μέτρα".

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Twitter από το περιστατικό δείχνουν μια τσάντα που φαίνεται να περιέχει ένα δοχείο να έχει αρπάξει φωτιά, χωρίς πάντως να διακρίνονται ζημιές γύρω στο βαγόνι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun υπάρχουν πληροφορίες για έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι, ο οποίος διαφεύγει και για έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό τον οποίο κλήθηκε να εξουδετερώσει. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο σταθμός Parsons Green βρίσκεται στη γραμμή District Line (πράσινη γραμμή) του μετρό του Λονδίνου, στα νοτιοδυτικά της πόλης, στη Ζώνη 2.

Άμεσα άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης εκκενώνοντας μάλιστα και διπλανό νηπιαγωγείο αν και αρχικά των ερευνών ηγούνταν η Βρετανική Αστυνομία Μεταφορών.

Η Downing Street ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May "λαμβάνει τακτική ενημέρωση" για την έκρηξη που σημειώθηκε στον σταθμό Parsons Green του υπόγειου σιδηροδρόμου στο δυτικό Λονδίνο.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι βρισκόταν μέσα σε ένα βαγόνι του συρμού όταν άκουσε έναν ήχο που παρέπεμπε σε ανάφλεξη και είδε το διπλανό βαγόνι να τυλίγεται στις φλόγες. Είδε επιβάτες να τρέχουν προς την ίδια πόρτα εξόδου του συρμού και να ποδοπατούνται μετά το συμβάν.

Η φωτιά εξαπλωνόταν και στα υπόλοιπα βαγόνια του συρμού, όπως εξηγεί ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας που προσθέτει ότι δεν άκουσε κάποιον δυνατό κρότο και ότι την στιγμή της έκρηξης το τρένο ήταν κατάμεστο.

Φωτογραφίες:Chris J Ratcliffe / Stringer/ Getty Images/ Ideal Image