Αναψυκτικό με 13 ευρώ; Στα ύψη οι τιμές σε ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ευρώπης

Αναψυκτικό με 13 ευρώ; Στα ύψη οι τιμές σε ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Ευρώπης

Ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο χρεώνει 30 ευρώ για ένα μπέργκερ ενώ η ξαπλώστρα σε ένα πολυτελές beach club μπορεί να κοστίσει 500 ευρώ τον Αύγουστο.

Αν και η Ισπανία θεωρείται γενικά ένας ταξιδιωτικός προορισμός σε λογικές τιμές, η Ίμπιζα είναι γνωστή για τις πολύ ακριβές τιμές. 

«Η Ίμπιζα είναι πολύ ακριβή, ήταν πάντα ακριβή», δήλωσε στο CNBC ο Ben Pundole σύμβουλος πολυτελών ξενοδοχείων και επισκέπτης της Ίμπιζα. «Αλλά ο κόσμος είναι πρόθυμος να πληρώσει, παρά τις αδιανόητα υψηλές τιμές. «Μετά από 23 χρόνια στη Νέα Υόρκη, μπορώ να συγκρίνω τις τιμές μόνο με τα Χάμπτονς στο απόγειο της σεζόν».

Ανοδικές τιμές

Ενώ οι χίπις έλκονταν από την Ίμπιζα για τις «μαγνητικές» δονήσεις τη δεκαετία του 1960, ο Βρετανοαυστραλός Τόνι Πάικ έβαλε το νησί στον χάρτη των κορυφαίων προορισμών, όταν άνοιξε το ξενοδοχείο Pikes, τώρα γνωστό ως Pikes Ibiza, το 1980, που έχει φιλοξενήσει πολλούς διάσημους όπως οι Freddie Mercury, George Michael και Kylie Minogue.

Κατά τη δεκαετία του 1980 ξεχώρισαν και τα πασίγνωστα πλέον κλαμπ Amnesia, Space (Hi Ibiza) και Pacha, που τώρα χρεώνουν 13 ευρώ για ένα κουτί Coca-Cola. 

Οι τιμές είναι αυξημένες φέτος σε εστιατόρια, κλαμπ, τουριστικά γραφεία και ταξί.

«Ο επιχειρήσεις αναπληρώνουν τα δύο χρόνια χαμένων εσόδων, υπάρχουν ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και η περιορισμένη ζήτηση είναι τεράστια», εξηγεί ο Ben Pundole στο CNBC.

Πράγματι, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τις Βαλεαρίδες Νήσους αυξήθηκε κατά 300% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας.

Τα 20 καλύτερα νησιά στην Ευρώπη

Οι αναγνώστες του Travel + Leisure βαθμολόγησαν τα αγαπημένα τους νησιά διαμορφώνοντας τη λίστα με τα 20 καλύτερα της Ευρώπης.

Τα κριτήρια ήταν οι δραστηριότητες και τα αξιοθέατα, η φυσική ομορφιά και οι παραλίες, το φαγητό, η φιλοξενία των ντόπιων και οι τιμές. Στη λίστα, όπως θα δείτε, κυριαρχούν τα ελληνικά νησιά

1.       Ίσκια, Ιταλία

2.       Μήλος, Ελλάδα

3.       Πάρος, Ελλάδα

4.       Αζόρες, Πορτογαλία

5.       Ίμπιζα, Ισπανία

6.       Μαδέρα, Πορτογαλία

7.       Κρήτη, Ελλάδα

8.       Κορσική, Γαλλία

9.       Χβαρ και νησιά της Δαλματίας, Κροατία

10.   Κέρκυρα και νησιά του Ιονίου, Ελλάδα

11.   Σικελία, Ιταλία

12.   Κύπρος

13.   Σαντορίνη, Ελλάδα

14.   Μαγιόρκα, Ισπανία

15.   Σαρδηνία, Ιταλία

16.   Κάπρι, Ιταλία

17.   Σκάι και Εβρίδες, Σκωτία

18.   Μάλτα

19.   Ρόδος και Δωδεκάνησα, Ελλάδα

20.   Μύκονος, Ελλάδα.