Αναμένει στο ακουστικό του ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη

Αναμένει στο ακουστικό του ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη

Eδώ και ένα χρόνο έχει αποφασιστεί η δημιουργία ιδιαίτερου αρχαιολογικού χώρου στη θέση όπου βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν έχει γίνει γι' αυτό. Τον ναό μπορεί να επισκεφθούν μονάχα οι επισκέπτες της πλαζ ενώ είναι ορατός απέξω δια ενός… παραθύρου.

Χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επανήλθε στο θέμα, χωρίς ωστόσο κάποιος να διερωτηθεί γιατί δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Ούτε και πρόκειται να γίνει σύντομα, καθώς ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού χώρου αυτόνομου, που θα λειτουργεί με ευθύνη της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων, σε ώρες που λειτουργούν μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι. Δεν έχει ακόμα λυθεί το αν όσοι μεταβαίνουν στην πλαζ πληρώνοντας εισιτήριο θα έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται το αρχαίο, για το οποίο πιθανότατα θα ισχύει επίσης κάποιο εισιτήριο.

Η ανάδειξη του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα σε αυτόνομο αρχαιολογικό χώρο και η σύνδεσή του μέσω μονοπατιού με τον προϊστορικό οικισμό και το ελληνιστικό κτήριο που βρίσκονται σε παρακείμενο λόφο, απασχόλησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση της Μελέτης Χωροθέτησης Επενδυτικού Σχεδίου Αστέρα Βουλιαγμένης  και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Χωροθέτηση Επενδυτικού Σχεδίου Αστέρα Βουλιαγμένης», στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» Βουλιαγμένης. Είναι δύο σημεία που χωρίς πρόβλημα έχουν χαρακτηριστεί ζώνες α΄ απολύτου προστασίας, μαζί με τρίτο σημείο, που έχει κι αυτό αρχαιότητες.

Εκεί έχουν τεθεί περιορισμοί ως προς τη δόμηση, που έχουν γίνει δεκτές από τους επενδυτές. «Οι αρχιτέκτονες θεωρούμε πως οι αρχαιότητες προσδίδουν υπεραξία στο δικό μας έργο» ανέφερε στο συμβούλιο εκπρόσωπος των μελετητών. Το μόνο που δεν εγκρίθηκε είναι η κατασκευή «κάτοψης παρεκκλησίου» (όχι ολόκληρου παρεκκλησίου, αλλά κτίσματος χωρίς στέγη με ύψος τοίχων στους 60 πόντους) καθώς είναι κοντά στο τρίτο σημείο με τα αρχαία.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης των μελετών, οι οποίες προβλέπουν: αναβαθμίσεις των υφιστάμενων ξενοδοχειακών κτηρίων έστω και αν βρίσκονται στη Ζώνη Α' εφόσον αυτά έχουν νομίμως ανεγερθεί. Κατεδάφιση του παλιού ξενοδοχείου «Αφροδίτη» και ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών. Ελάχιστες συμπληρώσεις σε βοηθητικά κτίσματα των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων θα γίνουν εκτός Ζώνης Α.


Αγγελική Κώττη 

Διαβάστε Περισσότερα