Αμφιλεγόμενη η κυριαρχία των στρατικοποιημένων νησιών του Αιγαίου
Τσαβούσογλου

Αμφιλεγόμενη η κυριαρχία των στρατικοποιημένων νησιών του Αιγαίου

Ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας «επιχειρούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο και αυτό είναι επικίνδυνο».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «δεν ανεχθήκαμε βήματα εχθρικά προς τη χώρα μας στις σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν αφήσαμε κενά σε σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο, τόσο στη διπλωματία όσο και στο πεδίο. Σε επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ, καταγράψαμε πως σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους».

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, σημείωσε πως «οι προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών να αυξήσουν τεχνητά την ένταση είναι επικίνδυνες για την ειρήνη και σταθερότητα. Η στάση μας σε αυτά τα ζητήματα είναι ξεκάθαρη. Έχουμε κάνει επίσης σημαντικά βήματα στο δρόμο του διαλόγου με την αποφασιστική μας στάση».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και με το Κυπριακό, τόνισε πως «το 2021, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 7 φορές το 2021. Εμποδίσαμε όλα τα από αυτούς με τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και την παρουσία μας στο έδαφος όταν χρειάζεται. Στην Κύπρο ενισχύσαμε το όραμα της λύσης δύο κρατών στην παγκόσμια ατζέντα με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».