Allbirds: Τα «μάλλινα παπούτσια» ανοίγουν τα φτερά τους για να πετάξουν στην Wall Street

Allbirds: Τα «μάλλινα παπούτσια» ανοίγουν τα φτερά τους για να πετάξουν στην Wall Street

Η Allbirds θα ξεκινήσει σήμερα την πορεία της στο χρηματιστήριο Nasdaq, με το σύμβολο BIRD. Είναι η δεύτερη εταιρεία παπουτσιών που κάνει το μεγάλο βήμα της εισόδου σε ένα από τα μεγάλα αμερικανικά χρηματιστήρια το τελευταίο διάστημα. Προηγήθηκε η ελβετική On Holdings (ONON NYSE), γνωστή για τα πολύ καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια και την συνεργασία της με τον πρωταθλητή του τένις Ρότζερ Φέντερερ.

Η Allbirds είναι και αυτή γνωστή για τα πολύ καλά, άνετα και κομψά παπούτσια της, τα οποία κοστίζουν λίγο πάνω από 100 δολάρια το ζευγάρι και προορίζονται για καθημερινή ή αθλητική χρήση. Είναι όμως ακόμα πιο γνωστή για το επιχειρηματικό της μοντέλο, το οποίο είναι επικεντρωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών και άλλων παρόμοιων υλικών, στη χρήση φυσικών πρώτων υλών και στη συνεισφορά της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και στην πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η εταιρεία δεν έχει τη νομική μορφή των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών, αλλά έχει επιλέξει συνειδητά το μοντέλο της B Corp, ή αλλιώς «Public Benefit Corporation». Αυτό σημαίνει πως η διοίκησή της έχει την υποχρέωση να ψάχνει πάντα μία ισορροπία ανάμεσα στην αναζήτηση της ανάπτυξης και της κερδοφορίας από τη μία μεριά και την προστασία του περιβάλλοντος και την επιδίωξη του «κοινού καλού» από την άλλη. Αυτό την προστατεύει και από πιθανές μελλοντικές διαμαρτυρίες μετόχων της που μπορεί να κρίνουν πως η εταιρεία θυσιάζει τις οικονομικές της επιδόσεις στο όνομα των αρχών της.

Η Allbirds ξεκίνησε την λειτουργία της το 2015, από έναν Νεοζηλανδό πρώην ποδοσφαιριστή και έναν Αμερικανό μηχανικό/ επιχειρηματία με μεγάλη πείρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Νεοζηλανδική προέλευση του Τιμ Μπράουν ευθύνεται για την επιλογή του μαλλιού ως του βασικότερου υλικού κατασκευής των παπουτσιών της Allbirds. Ο Μπράουν κατάφερε, με τη βοήθεια και επιχορήγησης από την ένωση των εριουργών της χώρας του, να ξεκινήσει την κατασκευή των παπουτσιών, και αργότερα, με τη βοήθεια του Ζβίλινγκερ, προχώρησαν μαζί στη δημιουργία της εταιρείας.

Το μαλλί, το οποίο έρχεται κυρίως από τη Νέα Ζηλανδία και είναι της ποικιλίας Μερινός, δεν είναι το μόνο φυσικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των παπουτσιών της Allbirds. Υπάρχουν και τα νήματα που προέρχονται από κορμούς δέντρων της Νοτίου Αφρικής, τα οποία αναπτύσσονται φυσικά και δεν χρειάζονται τεχνητή άρδευση ούτε λιπάσματα. Ένα άλλο μάλλον μη αναμενόμενο υλικό είναι το ζαχαροκάλαμο από τη Νότια Βραζιλία, από το οποίο παράγεται ένα μέρος της σόλας των παπουτσιών. Πέρα από αυτά, στις σόλες χρησιμοποιείται και το ρετσινόλαδο ή καστορέλαιο, που παράγεται από το φυτό που λέγεται ρίκινος. Το Trino, που είναι υλικό που έχει αναπτύξει μόνη της η εταιρεία και βοηθάει στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων οσμών, προέρχεται από ανάμιξη ινών μαλλιού με ίνες από ευκάλυπτο, ενώ ένα άλλο υλικό που καταπολεμά τις οσμές προέρχεται από κελύφη νεκρών καβουριών.

Βέβαια, δεν είναι εύκολο να μη χρησιμοποιηθούν καθόλου συνθετικά υλικά, αλλά και εκεί η Allbirds είναι αρκετά εφευρετική. Τα κορδόνια κατασκευάζονται από ανακύκλωση πλαστικών φιαλών, ενώ ανακυκλωμένο νάϋλον χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αντοχής του υφάσματος από μαλλί και αφρικανικά δένδρα. Οι συσκευασίες μέσα στις οποίες μπαίνουν τα παπούτσια είναι κατά 90% κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο χαρτόνι. Η εταιρεία υποστηρίζει πως τα υλικά και η μέθοδος κατασκευής των υποδημάτων της έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ανθρακικού αποτυπώματος κατά 30% μικρότερου από τα αντίστοιχα των μεγάλων υποδηματοποιείων. Τονίζει επίσης πως η έρευνα και η ανάπτυξη νέων υλικών και μεθόδων κατασκευής θα τη βοηθήσουν να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 50% μέχρι το 2025 και να το μηδενίσει μέχρι το 2030.

Το καλό για την Allbirds είναι πως τα παπούτσια της αρέσουν στο κοινό, όχι μόνο επειδή τα φόρεσαν μεγάλοι επιχειρηματίες όπως ο Λάρυ Πέιτζ της Google, ούτε επειδή ο Λεονάρντο ντι Κάπριο έχει επενδύσει στην εταιρεία. Όπως λένε όσοι τα έχουν φορέσει, είναι πολύ ελαφρά, άνετα, ανθεκτικά και όμορφα. Αυτό εξηγεί και την ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων της επιχείρησης, που μεγαλώνουν με ετήσιο ρυθμό λίγο πάνω από 25%. Το 2020 έφθασαν τα 220 εκατομμύρια δολάρια, με το 90% από αυτές να έχει γίνει από διαδικτυακές πωλήσεις, ενώ το 53% των αγορών έγινε από πελάτες που είχαν ξαναγοράσει από την εταιρεία.

Η εταιρεία είναι ζημιογόνος, το 2020 έχασε περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια. Όπως είπαμε στην αρχή, η Allbirds θέλει να μεγαλώσει με τη βοήθεια των κεφαλαίων που θα αντλήσει από την αγορά. Αν τα πράγματα πάνε καλά, τα 15,38 εκατομμύρια μετοχές που θα εκδώσει θα της αποφέρουν περίπου 215 εκατομμύρια δολάρια αν η τιμή έκδοσης αγγίξει το πάνω όριο των 12 – 14 δολαρίων που όρισαν οι ανάδοχοι (κάποιοι από τους τωρινούς μετόχους της θα πουλήσουν περίπου 3,84 μετοχές ακόμα). Με τα χρήματα αυτά η Allbirds θα προσπαθήσει να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο άνοιγμα στην αγορά λιανικής και να αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των φυσικών καταστημάτων της (αυτή τη στιγμή είναι μόνο 27).

Η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης, αν οι μετοχές εκδοθούν στα 14 δολάρια, θα είναι λίγο πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν υποθέσουμε πως οι πωλήσεις της συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 25%, για το 2021 θα φθάσουν κοντά στα 275 εκατομμύρια και για το 2022 θα πλησιάσουν τα 340, πράγμα που σημαίνει πως θα διαπραγματεύεται περίπου 6 φορές πάνω από τις αναμενόμενες πωλήσεις του επόμενου έτους.

Η αποτίμηση αυτή ίσως να φαίνεται λίγο αισιόδοξη, αφού είναι παραπλήσια της αντίστοιχης για μεγάλες εταιρείες όπως π.χ. η Nike, και η Allbirds είναι ακόμα πολύ μικρή και ζημιογόνος. Επιπλέον, θα πει κάποιος συντηρητικός, αν αρχίσει να μεγαλώνει περισσότερο θα αρχίσει να αντιμετωπίζει πιο ισχυρό ανταγωνισμό από τις μεγάλες εταιρείες, ενώ ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί επιφυλάξεις είναι το γεγονός πως το διοικητικό συμβούλιο δεν φαίνεται να είναι στελεχωμένο από αρκετά ικανά στελέχη.

Παρ’ όλα αυτά, θα τολμήσουμε να πούμε πως το πολύ καλά προϊόντα της, σε συνδυασμό με την οικολογική πρωτοπορία της, μπορεί να εμπνεύσουν αρκετά τους νέους σε ηλικία επενδυτές και να δώσουν σημαντική ώθηση στην μετοχή της, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θεωρητικά δικαιολογούν τα τωρινά οικονομικά της μεγέθη. Ας μην ξεχνάμε πως η μετοχή της On Holdings βρίσκεται αυτές τις μέρες 50% πάνω από την τιμή της δημόσιας εγγραφής της.