Αλλαγές και μεταθέσεις πρέσβεων από το ΥΠΕΞ

Αλλαγές και μεταθέσεις πρέσβεων από το ΥΠΕΞ

Αλλαγή φρουράς σε σημαντικές πρεσβείες της Ελλάδας στο Εξωτερικό αποφάσισε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών με επιλογές που θέλουν να δώσουν στίγμα ανανέωσης τουλάχιστον ηλικιακής καθώς επιστρέφουν στην Αθήνα μια σειρά πρέσβεις που είναι στο όριο της αφυπηρέτησης.

Ο μέχρι τώρα διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Ι.Τσαούσης, ο οποίος σήκωσε και το μεγάλο βάρος της οργάνωσης του διπλωματικού μαραθωνίου του Ν.Δένδια τα τελευταία τρία χρόνια, τοποθετείται πρεσβευτής της χώρας μας στο Λονδίνο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου που είχε αναλάβει και την ειδική αποστολή του σχεδιασμού ανασυγκρότησης του ΥΠΕΞ τοποθετείται επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας  της χώρας μας στον ΟΗΕ.

Με την απόφαση του Υπηρεσιακού αποκτά επιτέλους η χώρα μας πρεσβευτή στην Τρίπολη της Λιβύης  με τη μετακίνηση του Ν.Κοτροκόη από την Κοπεγχάγη στην Λιβυκή πρωτεύουσα, καθώς μέχρι τώρα η εκπροσώπηση ήταν σε επίπεδο επιτετραμμένου κάτι που δημιουργούσε πολλά  και τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα.

Ο Φ. Κωστελλένος ο οποίος είχε  αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Μαριούπολη, αναλαμβάνει πρέσβης στην Κοπεγχάγη, ο Ι.Μ. Νικολαΐδης διαδέχεται τον επί σειρά ετών εκπρόσωπο της χώρας  μας στην ΜΑ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Σπ.Λαμπρίδη. Ο Α. Μ. Λυμπερόπουλος που μόλις ολοκλήρωσε το έργο του Στρατηγικού Σχεδίου του ΥΠΕΞ (2022-2025) και του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2022, τοποθετήθηκε στην πρεσβεία στην Σόφια ενώ στα Τίρανα τοποθετείται η Κ.Καμίτση αντικαθιστώντας τη Σ. Φιλιππίδου η οποία παραμένει στα Βαλκάνια και αναλαμβάνει πρεσβευτής της χώρας στα Σκόπια.

Στο Κάϊρο αναλαμβάνει την πρεσβεία μας ο Ν.Παπαγεωργίου, στο Πεκίνο ο Ε-Δ. Καλπύρης, στην Τεχεράνη ο Σ.Γαβριηλ  στην Βουδαπέστη ο Εμ. Αποστολάκης, στην Βαγδάτη ο Γ.Αλαμάνος  και στο Βερολίνο απ' όπου αποχωρεί η Μ.Μαρινακη, αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα πρεσβευτής μας στο Πεκίνο   Γ.Ηλιόπουλος.

Στην Κεντρική Υπηρεσία επιστρέφουν μεταξύ άλλων  οι Σ.Λαμπρίδης, Β.Μπορνόβας, Ι.Ραπτάκης, Ρ. Κούνδουρος, Δ.Κυβετός, Ν.Γαριλίδης, Δ.Αλεξανδράκης, Ι.Μεταξάς, Γ.Διακοφωτάκης, Λ.Κοντοβουνήσιος, Ε. Κουβαριτάκης με τους περισσότερους να συμπληρώνουν στο τέλος του 2022  τον χρόνο συνταξιοδότησης.