Αλβανία: Βουλευτές της αντιπολίτευσης πέταξαν αυγά στον πρωθυπουργό

Αλβανία: Βουλευτές της αντιπολίτευσης πέταξαν αυγά στον πρωθυπουργό

Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, πέταξαν αυγά στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και των μελών της κυβέρνησης, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής.

Η αντιπολίτευση ζητάει την άμεση έγκριση του νόμου περί «αποποινικοποίησης της πολιτικής», που θα καθιστά αδύνατον σε άτομα με σκοτεινό παρελθόν να εισχωρούν στην πολιτική ζωή και σε σημαντικές κρατικές θέσεις και υπηρεσίες.

Αφορμή της αντίδρασης αυτής έγινε η επιστροφή στην αίθουσα της Βουλής του Αρμάντο Πρένγκα, βουλευτή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί έρευνα από την εισαγγελία για ένοπλη απειλή κατά τη ζωής, παράνομη οπλοκατοχή κλπ.

Ο Πρένγκα βρισκόταν σε κατ'' οίκον περιορισμό, όμως μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, τα μέτρα περιορισμού ανακλήθηκαν και ο Πρένγκα έως την τελική απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα κάθε Δευτέρα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι έχει γεμίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα με εγκληματίες και ανθρώπους με σκοτεινό παρελθόν.

Μέχρι στιγμής 3 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα, για το λόγο αυτό.

Λίγους μήνες πριν, εννέα μέλη του Κοινοβουλίου - σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ - συμπεριλήφθηκαν στην «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Πολιτειών ως συνδεδεμένοι με το έγκλημα. Μια ημέρα μετά την είδηση αυτή, η πρεσβεία των ΗΠΑ ακύρωσε μια συνάντηση της ομάδας Φιλίας Αλβανίας- ΗΠΑ, επειδή σε αυτήν συμμετείχαν μερικοί από τους βουλευτές αυτούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ