Αλ. Χαρίτσης για Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο: Είναι επιτροπή επιστημονικού χαρακτήρα...

Αλ. Χαρίτσης για Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο: Είναι επιτροπή επιστημονικού χαρακτήρα...

Για μια επιτροπή τεχνικού-επιστημονικού χαρακτήρα κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών με αφορμή την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση αναφορικά με το Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο που προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ.

Όπως υποστηρίζει ο Αλέξης Χαρίτσης, η επιτροπή αυτή «θα προτείνει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των fake news, την καλύτερη οχύρωση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και τη διαφάνεια στη χρήση του διαδικτύου».

Στη σχετική δήλωσή του ο Αλ. Χαρίτσης υποστηρίζει η επιτροπή δεν αφορά ούτε παρακολούθηση, ούτε λογοκρισία αλλά μια πρωτοβουλία σαν και αυτή που έχουν λάβει πλείστες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι «το υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να κάνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη δουλειά του, σε άμεση συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, για τη διεξαγωγή μιας από κάθε άποψη άψογης εκλογικής διαδικασίας». 

Τέλος ασκεί κριτική στη Ν.Δ. υποστηρίζοντας πως «η νέα μεγάλη "συνωμοσία" που ανακάλυψε , δεν είναι παρά μια επιτροπή τεχνικού-επιστημονικού χαρακτήρα».

Σημειώνεται ότι το άρθρο 105 παράγραφος β τουνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπει τη δημιουργία μιας «Επιτροπή για την Ορθή Χρήση του Διαδικτύου στις Εκλογικές Διαδικασίες», η οποία θα συσταθεί και θα «παρακολουθεί τη χρήση του διαδικτύου στις εκλογικές διαδικασίες εθνικής εμβέλειας. Η Επιτροπή θα «εισηγείται προς τους συναρμόδιους Υπουργούς την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της πρόληψης ψευδών ειδήσεων του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και της διαφάνειας στη χρήση του διαδικτύου για την προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων».

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω διάταξη έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλης, ότι οι προσαγωγές στα Γιαννιτσά, λίγο πριν την ομιλία των Φ. Κουβέλη και Θ. Τζάκρη, έγιναν διότι υπήρχαν αναφορές στο διαδίκτυο για συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά των προσαχθέντων. Μάλιστα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αυτές οι αναφορές όπως και η γενικότερη συμπεριφορά στo διαδίκτυο ήταν εν γνώσει των αρμοδίων.