Ακούστε κ.Τσιτσιπά, ακούστε κ.Κούβελα

Ακούστε κ.Τσιτσιπά, ακούστε κ.Κούβελα

Οι δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά σε συνέχεια της αντίδρασης που γεννήθηκε από την αρχική ατυχέστατη δήλωσή του δείχνουν ότι το να είσαι καλός τενίστας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είσαι και μεγάλος αθλητής. Γιατί μεγάλος αθλητής είναι αυτός που πέρα από το να αποδίδει καλά στο άθλημά του δημιουργεί με την εν γένει συμπεριφορά και το ήθος του, σωστά κοινωνικά πρότυπα. Ο Τσιτσιπάς, διατυπώνει την αδιανόητη ανοησία ότι οι νέοι είναι προτιμότερο να αποκτήσουν ανοσία με φυσική λοίμωξη, από ό,τι με το εμβόλιο.

Επειδή τα χρόνια που θα μπορούσε να διαβάζει, προφανώς προπονούνταν για να γίνει καλός τενίστας, θα ήθελα να ενημερώσω τον Τσιτσιπά ότι η ανοσία που πετυχαίνεις από το εμβόλιο είναι πολύ ισχυρότερη από την ανοσία που πετυχαίνει κάποιος από τη φυσική λοίμωξη. Μέχρι τώρα με μισό εκατομμύριο συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα έχουμε χάσει 100 νέους ανθρώπους σαν τον Τσιτσιπά.

Η μέθοδος ανοσοποίησης που προτείνει, θα έπρεπε να την προτείνει στους γονείς, τα αδέρφια και τους συγγενείς αυτών των ανθρώπων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημασία της άποψης του Τσιτσιπά για το εμβόλιο είναι ίσης αξίας με τη δική μου άποψη, για το τι πρέπει να κάνει ο Τσιτσιπάς στο τερέν για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον Τζόκοβιτς. Δηλαδή μηδενική.

Το πρόβλημα είναι διπλό, όχι μόνο η έλλειψη μόρφωσης και εκπαίδευσης κάνει τον Τσιτσιπά να νομίζει πως μπορεί να έχει άποψη για τα εμβόλια, αλλά και τον δημοσιογράφο που του παίρνει συνέντευξη να τον ρωτά κάτι τέτοιο. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καθένας πρέπει να εκφράζει άποψη μόνο για ότι γνωρίζει σε βάθος μετά από χρόνια σπουδών. Ιδίως για θέματα επιστημονικά.

Σε ό,τι αφορά στις τοποθετήσεις του κ.Κούβελα για το με ποιο μηχανισμό έπαθε έμφραγμα ο Ν.Χαρδαλιάς, είναι προφανής η έλλειψη γνώσεων και κλινικής εμπειρίας. Ο κ.Κούβελας είναι πρόβλημα των θεσμών που τον επέλεξαν και αυτοί οφείλουν να τον αντιμετωπίσουν. Φαντάζομαι επειδή και ο ίδιος εμβολιάστηκε (θα ήθελα να ήξερα για ποιον λόγο έκανε αυτή την επιλογή), αν πάθει έμφραγμα ή κάποια άλλη νόσο, που προφανώς το απεύχομαι, θα φτιάξει κίτρινη κάρτα ως παρενέργεια του εμβολίου. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι πρέπει και τώρα να φτιάξει κίτρινη κάρτα, γιατί το εμβόλιο έκανε την σπάνια επιπλοκή να επηρεάσει την κοινή λογική και άρα τη συμπερασματολογία του κ. Κούβελα.

*Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός