Ακόμα μια χρονοτριβή για το Ελληνικό από το ΥΠΠΟΑ

Ακόμα μια χρονοτριβή για το Ελληνικό από το ΥΠΠΟΑ

Ούτε την ερχόμενη, ούτε και την παραπάνω εβδομάδα θα συζητήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την επείγουσα, υποτίθεται για εκείνο, υπόθεση του Ελληνικού. Παρότι η εκκρεμότητα έγκρισης ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ελληνικό είναι μεγάλη και έπρεπε να έχει κλείσει «χθες» κατά το κοινώς λεγόμενο, και οι επόμενες δύο εβδομάδες θα περάσουν έτσι.

Η ημερήσια διάταξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την ερχόμενη Τρίτη, που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του, δεν περιλαμβάνει συνέχιση της συζήτησης για το θέμα αυτό. Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου η γενική γραμματέας, που προεδρεύει του ΚΑΣ, θα είναι στην Κίνα, μαζί με την υπουργό. Όπως καταλαβαίνουμε, ο «πόλεμος» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζεται και η υπουργός Λυδία Κονιόρδου δεν δείχνει έτοιμη να επιβάλει τον σεβασμό της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στο πλαίσιο της επίσκεψης Macron πως ο ίδιος προσωπικά φροντίζει και εγγυάται τις επενδύσεις. Ευτυχώς που ο Γάλλος πρόεδρος δεν γνωρίζει τι εστί αρχαιολογική ίντριγκα. Αλλά να μη το γνωρίζει ούτε ο Ελληνας πρωθυπουργός; Αυτό πια κι αν είναι…

Προς το παρόν, υπάρχει ισχυρή αντιγνωμία ως προς το αν θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να κηρυχθεί ο χώρος ως αρχαιολογικός (περίπου η μισή έκταση) ή εάν τα αρχαία θα προστατεύονται εξίσου με κήρυξή τους  κατά περίπτωση και με επαρκή περιβάλλοντα χώρο. Εάν αυτό δεν λυθεί, η συνέχιση της διακοπείσας συνεδρίασης και η λήψη απόφασης θα χρονοτριβεί. Αυτό δεν είναι υπέρ του Ελληνικού, το οποίο κινδυνεύει να αφεθεί στην τύχη του. Όχι μόνο επειδή ο επενδυτής θέλει «καθαρή λύση» την οποία θα έπρεπε να μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση. Επιπροσθέτως,  μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φορέας που να θέλει ή να μπορεί να αναλάβει τη μετατροπή της έκτασης σε μητροπολιτικό πάρκο, όπως προτείνουν φορείς και κινήματα.

Το Ελληνικό δεν είναι μονάχα τα διατηρητέα κτήρια, πέντε τον αριθμό και κάποια ακόμη που θα κατεδαφιστούν. Όπως έχει αναφερθεί στις συνεδριάσεις του ΚΑΣ, στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα κτήρια. Ποιος μας βεβαιώνει πως σε λίγο και εφόσον εγκαταλειφθεί η έκταση, δεν θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν αυθαίρετα σαν μανιτάρια; Και ποιος θα παραμείνει ευχαριστημένος με τη μετατροπή μιας τεράστιας έκτασης, 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε άτυπη χωματερή και αυθαιρετούπολη;