Ακάρ: Πρόκληση οι ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις στις Οινούσσες

Ακάρ: Πρόκληση οι ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις στις Οινούσσες

Στην άσκηση που πραγματοποίησε ο ελληνικός στρατός στις Οινούσσες αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας , Χουλουσί Ακάρ δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «το να έρχεσαι στις Οινούσσες και να πραγματοποιείς ασκήσεις  είναι πρόκληση. Θα πρέπει να το δει ολόκληρος ο κόσμος, ειδικά ορισμένες χώρες, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που αύξησε την ένταση με αυτές τις προκλήσεις».

Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να υπερέχει απέναντι στην Τουρκία

 Με αφορμή την ελληνογαλλική συμφωνία ο Ακάρ ανέβασε τους τόνους αναφέροντας πως υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί οι οποίοι έχουν επιθετική ρητορική και πως οι προσπάθειες της Ελλάδας είναι μάταιες καθώς δε θα μπορέσει να αποκτήσει ποτέ υπεροχή απέναντι στην Τουρκία. Επίσης τόνισε πως η Ελλάδα έπειτα από την προώθηση άλλων χωρών άρχισε ξαφνικά να αγαπάει τα εξοπλιστικά προγράμματα κάτι όμως που σύμφωνα με τον Ακάρ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με την εξεύρεση πολιτικών λύσεων μέσω διαλόγου στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και οι λαοί των δύο πλευρών να ζουν με ασφάλεια και ευημερία, επωφελούμενοι από τον πλούτο σε ένα περιβάλλον της ειρήνης και της ηρεμίας. Αυτή είναι η ειλικρινής μας γνώμη, η επιθυμία μας. Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική τους, αντί να λύνουν τα προβλήματα ορθολογικά και λογικά για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να νικήσουν την Τουρκία με τέτοιες ενέργειες και λόγους ».

Αναφερόμενος στο Nautical Geo ο Ακάρ, είπε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει έρευνες στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, όπως έκανε και ανατολικά της Κρήτης.

Έκανε λόγο και για τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ και τις χαρακτήρισε ως ευκαιρία και κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη του διαλόγου ενώ δήλωσε ανυπόμονος για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα.