Αισιόδοξος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Β. Μακεδονίας ο Επίτροπος Χαν

Αισιόδοξος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Β. Μακεδονίας ο Επίτροπος Χαν

Η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της ώστε να διασφαλίσει ότι μπορεί να χειριστεί υποθέσεις διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, προτού να οριστεί η ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση.

Μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο Χαν εμφανίστηκε αισιόδοξος πάντως ότι "η απόφαση (για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων) θα ληφθεί τον Οκτώβριο". "Η Βόρεια Μακεδονία έχει εργαστεί σκληρά για αυτό και τώρα είναι η ώρα να το υλοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες", πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν ότι το δικαστικό σύστημά της χώρας είναι έτοιμο να διαχειριστεί υποθέσεις που μέχρι τώρα τις χειριζόταν το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα.

"Το σημαντικό τώρα, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων του Οκτωβρίου, είναι να υιοθετηθεί ο νόμος για τον Γενικό Εισαγγελέα που παρέχει σημαντικές διασφαλίσεις για το κράτος δικαίου", συνέχισε.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα ιδρύθηκε με βάση μια συμφωνία του 2015 για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα. Βασικό καθήκον του ήταν να χειριστεί τα αδικήματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος, υποθέσεις που οι τοπικές αρχές δεν μπορούσαν να διαχειριστούν επειδή επηρεάζονταν από την πολιτική εξουσία. Η εντολή αυτού του ειδικού εισαγγελέα έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως ελάχιστες υποθέσεις ολοκληρώθηκαν. Το κοινοβούλιο αναμένεται τώρα να εγκρίνει έναν νόμο που θα επεκτείνει την εντολή του Γενικού Εισαγγελέα και στις υποθέσεις που χειρίστηκε το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ