Αφιερωμένο στη χειραφέτηση των γυναικών το Βραβείο ΕΟΚΕ 2019

Αφιερωμένο στη χειραφέτηση των γυναικών το Βραβείο ΕΟΚΕ 2019

«Περισσότερες γυναίκες στην ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία», είναι το θέμα του φετινού βραβείου της ΕΟΚΕ, το οποίο θα τιμήσει καινοτόμες πρωτοβουλίες με σκοπό την επίτευξη ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες σε όλους τους τομείς της ζωής.

Για το Βραβείο μπορούν να διαγωνιστούν όλες οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εδρεύουν στην ΕΕ και δραστηριοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και απλοί ιδιώτες.

Θα απονεμηθούν συνολικά 50 000 ευρώ σε πέντε -κατ' ανώτατο όριο- νικητές. Η τελική προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας είναι η 6η Σεπτεμβρίου 2019 -και ώρα 10.00- και η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΟΚΕ -η φωνή των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων και των ΜΚΟ σε επίπεδο ΕΕ- έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις διακρίσεις λόγω φύλου στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας και κοινωνίες, οι οποίες παραμένουν εξήντα χρόνια αφότου η ΕΕ δεσμεύτηκε στη Συνθήκη της Ρώμης.

Σύμφωνα με τους αριθμούς που δίνει η ΕΟΚΕ, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, κυμαίνεται γύρω στο 16%, ενώ το συνταξιοδοτικό χάσμα αγγίζει το 38%.

«Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 51% του πληθυσμού της ΕΕ, αλλά μόνον το 67% εξ αυτών εργάζονται και μόλις το 31% των επιχειρηματιών είναι γυναίκες. Λόγω των καθηκόντων φροντίδας στο σπίτι, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν θέσεις εργασίας μερικής ή επισφαλούς απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αμείβονται λιγότερο. Εξακολουθούν δε να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στα πολιτικά και τα οικονομικά όργανα λήψης αποφάσεων, όπως στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων».

Φέτος η ΕΟΚΕ θα απονείμει το Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών σε «αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες» που αφορούν την καταπολέμηση ή ευαισθητοποίηση ως προς τα στερεότυπα, έναντι των φύλωνη, την ευαισθητοποίηση ως προς τις συνέπειες των στερεοτύπων που πηγάζουν από τα ΜΜΕ, την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, την καταπολέμηση του μισθολογικού και του συνταξιοδοτικού χάσματος μεταξύ των φύλων, την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, και τέλος την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προκλήσεων που βιώνουν οι ευάλωτες γυναίκες - ανύπαντρες μητέρες, γυναίκες με αναπηρία, μετανάστριες, γυναίκες από εθνοτικές μειονότητες και εργαζόμενες χαμηλής ειδίκευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ