Αφγανιστάν: Διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον λιθοβολισμό μιας γυναίκας από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον λιθοβολισμό μιας γυναίκας από τους Ταλιμπάν

Πολλές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Καμπούλ εκφράζοντας τον "αποτροπιασμό" τους για τον λιθοβολισμό μιας νεαρής γυναίκας που κατηγορήθηκε για "μοιχεία" και της επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών από τους Ταλιμπάν και τοπικούς πολεμάρχους, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα.

"Ως Αφγανοί πολίτες, ντρεπόμαστε για την αδικία, τη διαφθορά και την άγνοια που βασιλεύουν στην κοινωνία μας" τόνισε η Χουμάιρα Σακίμπ, μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, στη συγκέντρωση που οργανώθηκε τρεις ημέρες αφότου μεταδόθηκε το βίντεο με τον λιθοβολισμό της νεαρής Ροξαχάνα.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση της γυναίκας "αντιισλαμική και εγκληματική πράξη".

Το επεισόδιο αυτό ξύπνησε μνήμες από το λιντσάρισμα, τον περασμένο Μάρτιο, μιας άλλης νεαρής γυναίκας, της Φαρχούντα, η οποία σκοτώθηκε από ένα πλήθος που την κατηγορούσε ότι έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου. Η κατηγορία αποδείχτηκε ψευδής.

"Αν η κυβέρνηση είχε τιμωρήσει πραγματικά τους δολοφόνους της Φαρχούντα, αυτό το επεισόδιο δεν θα είχε συμβεί ποτέ", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άσαρ Χακίμι, ακτιβιστής που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι τέσσερις άνδρες που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία της Φαρχούντα καταδικάστηκαν αρχικά σε θάνατο, όμως το καλοκαίρι άλλο δικαστήριο ακύρωσε την ποινή αυτή. Τελικά, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 10-20 ετών.

Η Ροξαχάνα, που ήταν περίπου 20 ετών, λιθοβολήθηκε από Ταλιμπάν, θρησκευτικούς ηγέτες και πολεμάρχους στην επαρχία Γορ, στο κεντρικό Αφγανιστάν. Την είχαν παντρέψει παρά τη θέλησή της και το έσκασε με έναν συνομήλικό της, εξήγησε η κυβερνήτης της επαρχίας, Σίμα Τζογιέντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ