Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle σε νέα αποστολή στη Μεσόγειο

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle σε νέα αποστολή στη Μεσόγειο

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα αναπτυχθεί σε νέα αποστολή στη Μεσόγειο, με διάρκεια από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2022, στο πλαίσιο της οποίας  θα εντάξει σκάφη από συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τη γαλλική πρεσβεία, πρόκειται για τη 14η κατά σειρά αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου. Στο Charles de Gaulle θα βρίσκονται 1200 ναύτες, 22 Rafale, 2 αεροσκάφη επιτήρησης Hawkeye, 3 ελικόπτερα. Στο πλευρό του αεροπλανοφόρου, αναπτύσσεται η αεροναυτική δύναμη συνοδείας του: 3 φρεγάτες, ένα σκάφος ανεφοδιασμού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. 

Από την 1η Φεβρουαρίου, η Γαλλία αναπτύσσει την αεροναυτική δύναμη που συγκροτεί την Task Force 473 (TF 473), γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τα αεροσκάφη του. Η αεροναυτική αυτή δύναμη θα επιχειρεί έως τον Απρίλιο του 2022, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποστολής CLEMENCEAU 22.

Στην ίδια ενημέρωση αναφέρεται ότι η αεροναυτική δύναμη θα αναπτυχθεί σε ένα περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον με αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις. Η ανάπτυξη της στρατιωτικής αυτής δύναμης, μοναδικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει τη σημασία που επιδίδει η Γαλλία στην ελευθερία δράσης και κυκλοφορίας στη θάλασσα και στους αιθέρες.

Η αεροναυτική δύναμη θα εντάξει σκάφη από συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ (Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία) και του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Καναδάς). Η συμμετοχή τους προσφέρει μια ευκαιρία συντήρησης και εξέλιξης της ικανότητας μας να επιχειρούμε από κοινού με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης, την ώρα που η Γαλλία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες. Η αποστολή CLEMENCEAU 22 αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας της Γαλλίας με τους παράκτιους συμμάχους της στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.