Αδ. Γεωργιάδης: Είναι στόχος της κυβέρνησης να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία, όχι ειλημμένη απόφαση

Αδ. Γεωργιάδης: Είναι στόχος της κυβέρνησης να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία, όχι ειλημμένη απόφαση

Στόχο της κυβέρνησης και όχι ειλημμένη απόφαση χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως τόνισε  θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τος επόμενες μέρες ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο ίδιος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ANT1, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι ψυχολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ψυχική υγεία των μαθητών από την παρατεταμένη απουσία τους από τις σχολικές αίθουσες.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει έρθει ήδη στην Ευρώπη και είναι πολύ πιο φριχτό από το δεύτερο. Κατά συνέπεια, αναφερόμενος στην αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα που διανύουμε είπε πως πρώτο μέλημα είναι ο έλεγχος της πανδημίας και μετά θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αγοράς.

Όπως αποκάλυψε, οι επιτροπές των ειδικών επιστημόνων που εισηγούνται στην κυβέρνηση είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αναμένεται και η αύξηση των κρουσμάτων από την κινητικότητα τις μέρες των εορτών και τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι η απόφαση για την αυστηροποίηση των μέτρων είχε παρθεί από την Πέμπτη, αλλά ανακοινώθηκε το Σάββατο για να μην υπάρξει ενδιάμεσα εργάσιμη μέρα, κάτι που σε άλλες περιπτώσεις αποδείχτηκε καταστροφικό.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως τα καταστήματα που θα παραμείνουν κλειστά την τρέχουσα εβδομάδα με κρατική απόφαση δεν θα πληρώσουν το ενοίκιο του Ιανουαρίου, ενώ και οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας θα τύχουν της έκπτωσης ενοικίου κατά 40%.

Όσον αφορά τα κρούσματα που προέκυψαν από όσους πήγαν στο Ντουμπάι για ρεβεγιόν ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι νόμιμο καθώς δεν απαγορεύονται τα ταξίδια στο εξωτερικό.

«Δεν έχω αμφιβολία, θα βρεθούν αρκετοί (θετικοί στον κορονοϊό). Πράξη μεγάλης κοινωνικής ανευθυνότητας να μην συγκρατηθείς μία χρονιά, να μην κάνεις ρεβεγιόν» είπε χαρακτηριστικά.