ABC News: Ο Flynn υποστηρίζει ότι ενήργησε με εντολή του Trump

ABC News: Ο Flynn υποστηρίζει ότι ενήργησε με εντολή του Trump

Ο Michael Flynn, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τrump, δεσμεύτηκε ότι "θα συνεργαστεί πλήρως" με τον ειδικό εισαγγελέα Robert Mueller που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Trump "του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους".

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ο Flynn είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του Τrump για τις συζητήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Sergey Kislyak, οι οποίες αφορούσαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Φέρεται ότι μίλησε με ένα "υψηλόβαθμο στέλεχος" που βρισκόταν στο θέρετρο του Τrump, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, τον Δεκέμβριο του 2016 και συζήτησαν τι να πει στον Kislyak.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Flynn έλαβε επίσης οδηγίες από κάποιο μέλος του επιτελείου του Τrump να επικοινωνήσει με αξιωματούχους άλλων χωρών για να επηρεάσει, ώστε να καθυστερήσει ή να μην περάσει, ένα ψήφισμα που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2016.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου παρουσιάστηκε σήμερα ο Flynn είπε ότι η απόφασή του να συνεργαστεί με τον ειδικό εισαγγελέα ελήφθη επειδή ήταν "προς το συμφέρον της οικογένειάς του και των Ηνωμένων Πολιτειών". Αναγνώρισε επίσης ότι οι πράξεις τις οποίες ομολόγησε ήταν λανθασμένες.

Ο Flynn "παρεμπόδισε την έρευνα" του FBI με τις ψευδείς δηλώσεις του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο

"Οι παραλείψεις και οι ψευδείς δηλώσεις του Flynn παρεμπόδισαν και είχαν συνέπειες για τις συνεχιζόμενες έρευνες του FBI" που αφορούσαν μια πιθανή σύμπραξη της Ρωσίας με το προεκλογικό επιτελείο του Trump, αναφέρεται στο κατηγορητήριο που υπογράφει ο ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller.

Ο Flynn φέρεται επίσης ότι είπε ψέματα στους πράκτορες του FBI για τι συζητήσεις που είχε με διπλωμάτες και ιδίως με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον. Απέκρυψε εξάλλου ότι προσπάθησε να επηρεάσει μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούσε την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ.

Οι πράξεις του ενδέχεται να αποδυνάμωσαν την πολιτική του Barack Obama που τότε ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ.

"Στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ένας πολύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του μεταβατικού επιτελείου (του Trump) ζήτησε από τον Flunn να επικοινωνήσει με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής, ώστε να πληροφορηθεί τη θέση τους όσον αφορά το ψήφισμα (στο Συμβούλιο Ασφαλείας) και να επηρεάσει αυτές τις κυβερνήσεις για να καθυστερήσει η ψηφοφορία ή να καταψηφιστεί το ψήφισμα", συνοψίζει ο εισαγγελέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ