98 παραβιάσεις από τουρκικά F-16 στο Αιγαίο

98 παραβιάσεις από τουρκικά F-16 στο Αιγαίο

Σε 98 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 17 τουρκικά αεροσκάφη την Παρασκευή στοΒ Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και τρία ελικόπτερα), προχώρησαν επίσης σε 17 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δέκα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Είκοσι από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, υπερπτήσειςΒ πραγματοποίησαν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που πέταξανΒ πάνω από τις Οινούσες, την Παναγιά, το Αγαθονήσι και τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων,Β διατηρώντας την ένταση στο Αιγαίο, σε συνέχεια των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου την παραμονή αλλά και ανήμερα των Χριστουγέννων.

Το πιο πρόσφατο κύμα υπερπτήσεων καταγράφηκε στις 16.20'' όταν ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τους Λειψούς, ένα λεπτό αργότερα πάνω από τους Αρκιούς και την Αγρελούσα. Στις 16.23'' τα ίδια τουρκικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις ξανά πάνω από τους Λειψούς, του Αρκιούς και την Αγρελούσα, όλες στα 18.000 πόδια.

Στις 16.41 ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε άλλες δύο υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 28.000 πόδια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υπερπτήσεων σήμερα, στις 20.

Νωρίτερα, όπως ενημέρωσε τοΒ ΓΕΕΘΑ, 2 τουρκικά F-16,Β που εισήλθαν στο FIRΒ Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, πέταξαν πάνω από τις Οινούσες (για τρίτη φορά σήμερα) και την Παναγιά (για δεύτερη φορά σήμερα) στα 21.000 πόδια, στις 12:47.

Σαράντα τέσσερα λεπτά αργότερα (13:31), ζεύγος τουρκικών F-16, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι στα 30.000 πόδια, ενώΒ 3 λεπτά αργότερα άλλο ζεύγος τουρκικών F-4,Β που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξεΒ πάνω από τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματοςΒ των Φούρνων, στα 11.000 πόδια.

Εν συνεχείαΒ ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε ξανά στο FIR και πέταξε πάνω από τις Οινούσσες στα 31.000 πόδια, στις 14:14 μ.μ.

Τρία τέταρτα αργότερα έτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάλι πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά στα 30.000 πόδια, ενώ 4 λεπτά αργότερα πάλι πάνω από τις Οινούσσες και ένα λεπτό αργότερα πάλι πάνω από την Παναγιά στα 30.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μπαράζ παραβιάσεων την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς και χθες πάνω από το βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο με δύο εξ αυτών να είναι οπλισμένα.

Β