Τρίτος παίκτης ανάμεσα στις  Novo Nordisk και Eli Lilly;
Zealand Pharma

Τρίτος παίκτης ανάμεσα στις Novo Nordisk και Eli Lilly;

O ενθουσιασμός της αγοράς γύρω από τη νέα κατηγορία φαρμάκων για τον έλεγχο του βάρους με πρωταγωνιστές τις Novo Nordisk και Eli Lilly συνεχίζεται και το 2024, με την πρώτη να καταγράφει άνοδο 21% από την αρχή του έτους και τη δεύτερη άνοδο πέριξ του 30%. 

Τα φάρμακα αδυνατίσματος νέας γενιάς, όπως το Ozempic ® και Wegovy ® θεωρείται ότι μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τόσο ο διαβήτης όσο και η παχυσαρκία, προσδίδοντας στους δύο ηγέτες του χώρου κεφαλαιοποίηση άνω του ενός τρις δολαρίων πλέον και προκαλώντας την ίδια στιγμή σοβαρές απώλειες για ορισμένους παρόχους παραδοσιακών θεραπειών για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, ειδικά για τους κατασκευαστές αντλιών ινσουλίνης.  

Το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από τη συγκεκριμένη αγορά είναι κάτι παραπάνω από μεγάλο. Υπολογίζεται ότι 38 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαβήτη, με σχεδόν 9 εκατομμύρια από αυτές τις περιπτώσεις να εκτιμάται ότι δεν έχουν διαγνωστεί.  

Στην Ευρώπη περίπου 60 εκατομμύρια ενήλικες εκτιμάται ότι έχουν διαβήτη, ενώ ο επιπολασμός της ασθένειας  στις αναπτυσσόμενες αγορές αυξάνεται.  

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες. 

Τα νέα φάρμακα λοιπόν απώλειας βάρους, γνωστά ως γλυκαγόνη, όπως πεπτίδιο-1 ή GLP-1- έχουν σοβαρές πιθανότητες να εξελιχθούν σε μια πολύτιμη κατηγορία φαρμάκων για παρατεταμένη περίοδο. 

Ποιος είναι ο νέος παίκτης

Η Zealand Pharma είναι  μια εταιρεία έρευνας βιοτεχνολογίας, η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει φάρμακα που βασίζονται σε πεπτίδια, εστιάζοντας κυρίως σε μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Ιδρύθηκε το 1998 και έχει την έδρα της στην Κοπεγχάγη της Δανίας, με παρουσία στις ΗΠΑ που περιλαμβάνει τη Βοστώνη. 

Περισσότερα από 10 υποψήφια φάρμακα που εφευρέθηκαν από τη Zealand έχουν προχωρήσει στην κλινική ανάπτυξη, από τα οποία δύο έχουν φτάσει στην αγορά και τρία βρίσκονται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης.  

Υπόψιν ότι η  εταιρεία έχει αναπτυξιακές συνεργασίες με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και εμπορικές συνεργασίες για τα προϊόντα της που διατίθενται στην αγορά. 

https://www-zealandpharma-com.translate.goog/wp-content/uploads/2024/01/Pipeline-January-2024.jpg?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc 

Όπως βλέπουμε, η παραπάνω γραμμή φαρμάκων περιλαμβάνει υποψήφια φάρμακα που στοχεύουν στην παχυσαρκία, τις σπάνιες ασθένειες, τις χρόνιες φλεγμονές, τον διαβήτη ακόμα και την κολπική μαρμαρυγή. 

Χθες οι μετοχές της  Zealand Pharma εκτινάχθηκαν κατά 35%, σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 2 του φαρμάκου survodutide, ένα φάρμακο για ηπατική νόσο, το οποίο όμως φαίνεται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα και στην απώλεια βάρους.  

Η δοκιμή φάσης 2 του survodutide έδειξε ότι το 83% των ενηλίκων είχε θετικά αποτελέσματα για μια μορφή φλεγμονής του ήπατος που προκαλείται από την περίσσεια λιποκυττάρων -γνωστή ως MASH-  ενώ την ίδια στιγμή το φάρμακο έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα σε άτομα με παχυσαρκία, καθώς υποβάλλεται σε πέντε δοκιμές Φάσης-3 σε ένα κλινικό πρόγραμμα για άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.  

Μέχρι στιγμής η θεραπεία με σουρβοντουτίδη δεν έδειξε απροσδόκητα ζητήματα ασφάλειας ή ανεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης δόσης των 6,0 mg ενώ σημειωτέον ότι έχει λάβει τον προσδιορισμό fast-track από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA. 

Όπως σημειώσαμε παραπάνω, η εταιρεία έχει αναπτυξιακές συνεργασίες με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Η χρηματοδότηση και η διεύθυνση της κλινικής ανάπτυξης του survodutide γίνεται σε συνεργασία με τη γερμανική Boehringer Ingelheim, η οποία δήλωσε  ότι το φάρμακο θα προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ως θεραπεία για το ήπαρ.  

Ο χθεσινός ενθουσιασμός στο χρηματιστηριακό ταμπλό οφείλεται προφανώς στις δυνατότητες της εταιρείας να εισέλθει με αξιώσεις στην ιδιαίτερα προσοδοφόρα αγορά απώλειας βάρους, μια αγορά που εκτόξευσε τη Novo Nordisk στη θέση της πολυτιμότερης εταιρείας της Ευρώπης βάσει κεφαλαιοποίησης, εκθρονίζοντας τον πολυτελή κολοσσό LVMH 

Η επιτυχία των Ozempic και Wegovy της Novo, φάρμακα που βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, έχει δημιουργήσει μια πραγματική φρενίτιδα  στη φαρμακοβιομηχανία, με περίπου 40 εταιρείες να αναπτύσσουν προϊόντα που θα εντείνουν τον ανταγωνισμό.  

Πέραν  της Eli Lilly που συμπληρώνει το δίδυμο της επιτυχίας στην εν λόγω αγορά, συνωστίζονται προκειμένου να πάρουν μερίδιο αγοράς εταιρείες επίσης μεγάλου βεληνεκούς όπως η  Roche ή η AstraZeneca 

Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, γίνεται κατανοητή η ιδιαίτερη σημασία του survodutide, ενός φαρμάκου που μπορεί να βάλει τη Zaeland Pharma ως τον τρίτο μεγάλο παίκτη στην αγορά, υποσκελίζοντας σημαντικές υποψηφίους.  

Η υποστήριξη από την ΕΤΕπ 

Η δανική εταιρεία Zealand Pharma  εστιάζει στην ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων που βασίζονται σε πεπτίδια και χάρη στην χρηματοδότηση  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων- ΕΤΕπ -έχει καταφέρει να προχωρήσει με επιτυχία τη διαφοροποιημένη έρευνα και ανάπτυξη υποψήφιων προϊόντων κλινικού σταδίου που στοχεύουν στην παχυσαρκία, τις σπάνιες ασθένειες και τις χρόνιες φλεγμονές. 

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, η Ζaeland Pharma υπέγραψε δανειακή διευκόλυνση 90 εκατομμυρίων ευρώ με την ΕΤΕπ. Το έργο κατέστη δυνατό με την υποστήριξη του προγράμματος InvestEU, το οποίο στοχεύει στην κινητοποίηση άνω των 372 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις για προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ κατά την περίοδο 2021-2027. 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι: «Οι δραστηριότητες Ε&Α και η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων απαιτούν ένα ουσιαστικό και διαρκές επίπεδο επενδύσεων. Είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι το πρόγραμμα InvestEU συμβάλλει σημαντικά σε αυτήν την προσπάθεια, συμβάλλοντας στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη παραμένει ηγέτης στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών λύσεων αιχμής, ενώ εστιάζει στις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των ασθενών». 

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Thomas Östros συμπλήρωσε ότι: «Η καινοτομία της Zealand Pharma μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για άτομα που υποφέρουν από μια σειρά διαταραχών στις οποίες επικεντρώνονται οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, πράγμα που σημαίνει ότι η υποστήριξή μας είναι επίσης σύμφωνη με τη δήλωση αποστολής μας για βελτίωση της ζωής των ανθρώπων». 

Όσον αφορά την  έγκριση και την υποστήριξη από την ΕΤΕπ, η Οικονομική Διευθύντρια της Zealand Pharma Henriette Wennicke δήλωσε ότι: «Αυτή η δανειακή διευκόλυνση θα ενισχύσει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση της Zealand Pharma, επιτρέποντάς μας να επενδύσουμε στα διαφοροποιημένα περιουσιακά μας στοιχεία για την παχυσαρκία, ενώ παράλληλα θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε εμπορικές συνεργασίες για την ανάπτυξη των περουσιακών μας στοιχείων όσον αφορά τις  σπάνιες ασθένειες». 

Το γεγονός ότι η ΕΤΕπ τοποθετεί την Ζaeland Pharma  στις καινοτόμες  εταιρείες που αξίζουν την υποστήριξη της  προκειμένου να διατηρήσει το  ευρωπαϊκό αποτυπώμα της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της,  αναδεικνύει ότι τα υποψήφια φάρμακα της μπορεί τελικά να επιτρέψουν καλύτερη ιατρική περίθαλψη για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα ​​από αυτήν. 

Συνεργασία με την Beta Bionics για το βιονικό πάγκρεας 

Το 2016, η Zaeland Pharma  ξεκίνησε συνεργασία με την Beta Bionics, μια εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας που χάρη στη Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη κατάφερε να  αναπτύξει και να εμπορευματοποιήσει το πρώτο αυτόνομο βιονικό πάγκρεας στον κόσμο.  

Η συνεργασία με τη Beta Bionics στοχεύει να συνδυάσει τα δικαιώματα προϊόντων από κάθε μέρος - όσον αφορά τη Zaeland το Dasiglucagon - για να προωθήσει ένα νέο σύστημα διπλής ορμόνης τεχνητού παγκρέατος. Ένα τέτοιο σύστημα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στα άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλινοθεραπεία πιο αποτελεσματικό, ασφαλέστερο και ευκολότερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για καλύτερη μακροπρόθεσμη διαχείριση της νόσου και αποτελέσματα. 

Το σύστημα στο πλαίσιο της συνεργασίας βασίζεται σε μια προηγμένη τεχνολογία πλατφόρμας τεχνητού παγκρέατος, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, η οποία έχει ενσωματωθεί σε μια φορητή ιατρική συσκευή μεγέθους τσέπης, που ονομάζεται iLet Bionic Pancreas. Η συσκευή αυτή  έχει σχεδιαστεί για αυτοματοποιημένη παροχή τόσο ινσουλίνης όσο και γλυκαγόνης και έχει δοκιμαστεί και τελειοποιηθεί για σχεδόν 10 χρόνια σε κλινικές δοκιμές. 

Το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης έχει χορηγήσει αποκλειστική παγκόσμια άδεια χρήσης της τεχνολογίας iLet™ στην Beta Bionics.  

Το  Βιονικό πάγκρεας ήτοι η φορετή συσκευή αυτοματοποιημένης χορήγησης ινσουλίνης, μεγέθους τσέπης εγκρίθηκε τον περσινό Μάιο από τον FDA και το γεγονός ότι είναι εμπορικά διαθέσιμο φέρνει νέες ελπίδες στα 2 εκατομμύρια Αμερικανούς με διαβήτη τύπου 1.  

Aποποίηση Ευθύνης 

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.