Τηλεπικοινωνίες: Nέα δεδομένα στον ανταγωνισμό φέρνουν οι οπτικές ίνες

Τηλεπικοινωνίες: Nέα δεδομένα στον ανταγωνισμό φέρνουν οι οπτικές ίνες

Οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για υψηλότερες  ταχύτητες πρόσβασης και ταυτόχρονα χαμηλότερες τιμές από τη μία πλευρά και ο νέος κανονισμός της ΕΕΤΤ για την μετάβαση από τον χαλκό στις οπτικές ίνες, από την άλλη, έχουν οδηγήσει σε νέο αγώνα δρόμου τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίοι συνεχίζουν να επεκτείνουν το δίκτυο οπτικών ινών τους.

Εκτός από τα παραπάνω, ο ανταγωνισμός εντείνεται και από την παρουσία ενός νέου παρόχου, της ΔΕΗ, η οποία έχει ξεκινήσει πιλοτικά (beta testing) την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου μέσω οπτικής ίνας σε ανταγωνιστικές τιμές,  καθώς και της Inalan, η οποία δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στον τομέα των δικτύων οπτικών ινών και τον τελευταίο καιρό έχει επιταχύνει το πλάνο επέκτασής της.

Σε όλα τα παραπάνω δεδομένα έρχεται να προστεθεί και το Gigabit voucher, το οποίο μειώνει κατά 200 ευρώ, ετησίως την τιμή πρόσβασης για τον χρήστη και θα «τρέχει» ως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2025.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις η Vodafone δείχνει μια έντονη κινητικότητα καθώς προχωρά στην εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στο Παγκράτι και σε άλλες περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι η Vodafone ως το τέλος του2024 είχε υλοποιήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας (FTTH), ενώ μέσα στο 2025 το δίκτυο οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια. Μακροπρόθεσμα, παραμένει ο στόχος εγκατάστασης 850.000 γραμμών FTTH έως το 2028.

Η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της Fiber Grid προχωρά και αυτή με ταχύτητα την ανάπτυξη δικτύου FTTH έχοντας ήδη φτάσει σε πάνω από 500.000 σπίτια και επιχειρήσεις. Συνολικά, ο στόχος της ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.

Βέβαια, την πρωτοκαθεδρία στις οπτικές ίνες κατέχει ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει εγκαταστήσει πάνω από το 70% των γραμμών FTTH της χώρας. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ είναι ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2027, με στόχο την ανάπτυξη του δικτύου πλήρους οπτικής ίνας (FTTH) αλλά και την επέκταση του δικτύου 5G σε όλη τη χώρα. Η επένδυση έχει στόχο στη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής της Ελλάδας, προσφέροντας ταχύτητες δεδομένων έως 3 Gbps και, ταυτόχρονα,  ενισχύοντας την κάλυψη σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σημαντικό είναι ότι η δέσμευση για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH σηματοδοτεί και την απομάκρυνση του ΟΤΕ από το υβριδικό μοντέλο συνδυασμού οπτικών ινών και τεχνολογιών xDSL, δηλαδή χαλκού και συνεπώς τη συνεισφορά του στην ταχύτερη διαδικασία αποχαλκοποίησης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Η συνέχιση της επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών (FTTH) σε 830.000 σπίτια και επιχειρήσεις ως το τέλος του τρέχοντος έτους είναι ο στόχος της United Fiber, θυγατρικής της United Group, στην οποία ανήκει και η Nova. Η εταιρεία ως το τέλος του 2024 είχε εγκαταστήσει το δίκτυο Fiber to the Home σε 540.000 σπίτια και επιχειρήσεις και συνεχίζει την επέκτασή του.

Η Inalan, στο τέλος του 2024 κατέγραψε μια αύξηση κατά 44% στον κύκλο εργασιών της, παρέχοντας δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προς το παρόν. 

Επενδύοντας στην επέκταση του δικτύου της, τα δύο τελευταία έτη κατόρθωσε να υπερδιπλασιάσει την κάλυψη του ιδιόκτητου δικτύου με συμμετρικό internet και να είναι πλέον διαθέσιμες οι υπηρεσίες και το γρήγορο internet σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στους στόχους της εταιρείας, είναι σε πρώτη φάση η επέκταση στο δίκτυο της Αττικής να φθάσει μέχρι το Φάληρο αλλά και προς τα Δυτικά Προάστια, ενώ για τη Θεσσαλονίκη να επεκταθεί μέχρι τον μεγάλο Δήμο της Καλαμαριάς.