Χορός εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τεχνολογικό κλάδο

Χορός εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τεχνολογικό κλάδο

Με έμφαση στους κλάδους logistics, μεταφορών, ψηφιακών λύσεων στο credit management και γενικότερα στο fintech, στο real estate αλλά και στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, συνεχίζεται και μέσα στο 2023 η κινητικότητα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων των εταιρειών τεχνολογίας που είχε ξεκινήσει από το περσινό πρώτο εξάμηνο.

Η τελευταία εξαγορά ήταν αυτή του 80% της Ορόσημο Πληροφορική από την Epsilon Net. Η Ορόσημο εξειδικεύεται στην υλοποίηση σύνθετων έργων πληροφορικής και εγκατάστασης ERP, CRM, Supply Chain Management σε μεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις με έμφαση σε δραστηριότητες στον τομέα της βιομηχανίας, των logistics, των μεταφορών στην Ελλάδα & στο εξωτερικό, και στην ανάπτυξη ειδικών λύσεων λογισμικού & συστημάτων που καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες των πελάτων της.

Σύμφωνα με την Epsilon Net, η εξαγορά της Ορόσημο Πληροφορική εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου για αύξηση του πελατολογίου του και την παροχή εξιδικευμένων λύσεων 360ο σε ειδικές κατηγορίες δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Νωρίτερα, μέσα στο 2022 η εταιρεία απέκτησε το 70% της αγγλικής εταιρείας Hotel Availabilities που αναπτύσσει συστήματα εξειδικευμένου λογισμικού (channel manager) για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Ακόμη, εξαγόρασε προς 1,68 εκατ. ευρώ τo 60% της πλατφόρμας οικονομικής ενημέρωσης Taxheaven και το 100% της CSA (2,73 εκατ.) που αναπτύσσει εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής και συστήματα αυτοματισμού για φαρμακεία και διανομείς φαρμάκου.

Μια ακόμη εξαγορά, στα τέλη του 2022 ήταν και αυτή της Byte από τον όμιλο Ideal έναντι 60 εκατ.ευρώ. Στα τέλη του Ιανουαρίου η εξαγορά της CG Soft, που εξειδικεύεται σε λογισμικό διαχείρησης ακινήτων από την Entersoft. Πρόκειται για μια από τις τέσσερις εξαγορές που έκανε στο διάστημα των τελευταίων δεκατριών μηνών η εισηγμένη εταιρεία Πληροφορικής.

Παράλληλα, μετά την εξαγορά του 75% της εταιρείας Bit Software στη Ρουμανία, ο δρόμος άνοιξε και για εξαγορές στη χώρα αυτή, η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για την εταιρεία. Σύμφωνα με έρευνα  της EY, σήμερα. περισσότερες από 7 στις 10 εταιρείες τεχνολογίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία για συγχωνεύσεις και εξαγορές το τρέχον έτος. 

Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, το 72% των CEOs στον κλάδο της τεχνολογίας θα επιδιώξει συγχωνεύσεις και εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των CEOs στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, που θα επιδιώξει συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2023, είναι πολύ χαμηλότερο, της τάξης του 59%.

 

Η ιεράρχιση των ευκαιριών από εξαγορές - συγχωνεύσεις

Σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που «βλέπουν» οι CEO’s των εταιρειών για εξαγορές και συγχωνεύσεις μέσα στο 2023 ιεραρχούνται ως εξής:

  • Επιτάχυνση της υλοποίησης της στρατηγικής Συγχωνεύσεων και Εξαγορών για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών.
  •  Πειραματισμός με νέα τεχνολογικά οικοσυστήματα με στόχο τον μετασχηματισμό της αγοράς
  •  Επιμονή στην αποκεντροποίηση δραστηριοτήτων, ακόμα και αν αυτό έχει κόστος
  • Προτεραιοποίηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας
  •  Εισαγωγή της στρατηγικής pay as you go για τη δημιουργία συμπληρωματικών ροών εσόδων
  • Αξιοποίηση των εργαλείων analytics για βελτιστοποίηση των εσόδων
  • Επενδύσεις στο οικοσύστημα edge computing για τη βελτίωση των λειτουργιών και των εμπειριών
  •  Κυβερνοασφάλεια – διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων
  • Δημιουργία μιας ευέλικτης στρατηγικής ταλέντων για την ευθυγράμμιση των πόρων με τις ανάγκες της εταιρείας
  •  Προετοιμασία για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλη έρευνα της EY, η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις εταιρείες τεχνολογίας το 2023, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις του υψηλού πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της κάμψης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, είναι να υιοθετήσουν μια ενεργή στρατηγική συγχωνεύσεων και εξαγορών. 

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του κλάδου της τεχνολογίας στις επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που αναμένονται το 2023 επιβεβαιώνεται και από σχετική έρευνα της PwC. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, σχετικά είναι ότι ο κλάδος της τεχνολογίας , που αναδείχθηκε και το 2022 ως ο πιο ενεργός στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων σημειώνοντας το ένα τέταρτο των παγκόσμιων συναλλαγών σε όγκο και αξία, αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων και το 2023.

Το 2023, οι συμφωνίες στον κλάδο της τεχνολογίας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα (71%) της συνολικής δραστηριότητας από πλευράς όγκου και τα τρία τέταρτα (74%) σε επίπεδο αξίας. Άλλοι τομείς, που πιθανότατα θα αποτελέσουν hot spot για εξαγορές και συγχωνεύσεις, περιλαμβάνουν τις τηλεπικοινωνίες, το metaverse και τα βιντεοπαιχνίδια.

Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, η ψηφιοποίηση θα λειτουργήσει - και - το 2023 ως καταλύτης για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στην παγκόσμια οικονομία. Για παράδειγμα, στη βιομηχανική παραγωγή και την αυτοκινητοβιομηχανία, η βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ιδιαίτερα σε εκείνες που επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εγγυώνται τη βιωσιμότητα.