«Πυρετός» από deals στον κλάδο της τεχνολογίας

«Πυρετός» από deals στον κλάδο της τεχνολογίας

«Φουντώνει» όλο και περισσότερο η κινητικότητα στον κλάδο των εταιρειών Πληροφορικής και Τεχνολογίας καθώς προχωρούν τα έργα της ψηφιακής μετάβασης και των υποδομών, της Κοινωνία της Πληροφορίας και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πέρα από τις εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής στους τομείς εκπαίδευσης, τουρισμού και επιχειρηματικού λογισμικού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται και για τους τομείς cybersecurity και τεχνητής νοημοσύνης. 

Μάλιστα, η τελευταία εξέλιξη που καταγράφεται είναι αυτή της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Performance Technologies, η οποία βρίσκεται στο στάδιο συζητήσεων για την εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα του cybersecurity. Η εταιρεία, η οποία πριν από εννέα μήνες εξαγόρασε την Adaptera, ετοιμάζεται για τη μετάταξή της και στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, μέσα στο 2023.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Adaptera έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της Performance Technologies, η οποία επεκτείνεται και σε έργα του Δημόσιου Τομέα έχοντας, μάλιστα, αναλάβει και τις πρώτες συμβάσεις. Παράλληλα η Performance Technologies έχει αναλάβει τον συντονισμό ευρωπαϊκού έργου , ύψους 2 εκατ.ευρώ, στο πλαίσιο του project Digital Europe, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Σημαντική, ακόμη, είναι και η ανάπτυξη του Cloud Business Unit της εταιρείας, του οποίου τα έσοδα αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν για φέτος. 

Πρόσφατα, η Quest Συμμετοχών, η οποία έχει αποφασίσει να διαθέσει περί τα 30 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις το 2023 ανακοίνωσε μια, ακόμη, εξαγορά.

Πρόκειται για την εξαγορά της «Έπαφος Συστήματα Πληροφορικής» έναντι 2,47 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 4,94 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία λόγω της συμφωνίας με τους παλαιούς μετόχους για καταβολή επιπλέον κεφαλαίων που συνδέονται με τη μελλοντική πορεία των αποτελεσμάτων.

Η «Έπαφος» δημιουργεί και διαθέτει ολοκληρωμένα προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των εκπαιδευτηρίων, όπως διαχείριση λειτουργιών, εκπαίδευση μαθητών και μετρά 3.000 πελάτες. Η επένδυση αυτή θα συνεισφέρει στον όμιλο περί τα 5 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα σε ετήσια βάση.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια που θα υποστηρίξουν τον επενδυτικό σχεδιασμό της Quest προορίζονται για επενδύσεις στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των ταχυμεταφορών. Σημειώνεται ότι την τελευταία πενταετία οι επενδύσεις της Quest Συμμετοχών ανήλθαν σε 140 εκατ. ευρώ.

Η Epsilon Net προέβη στην εξαγορά του 60% της Diginet EE, έναντι 1,6 εκατ.ευρώ. Η Diginet εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, διανομή και τεχνική υποστήριξη σύγχρονων φορολογικών και ταμειακών συστημάτων.

Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία η Epsilon Net πραγματοποίησε εννέα εξαγορές, συνολικά, και κατάφερε να αυξήσει το μέγεθός της κατά τέσσερις φορές με την κεφαλαιοποίησή της να φθάνει τα 430 εκατ.ευρώ. 

Οι εξαγορές στον τομέα της Πληροφορικής αναμένεται να συνεχιστούν καθώς και η Entersoft, πρόσφατα, είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της να συνεχίσει τις εξαγορές μικρότερων εταιρειών, ενώ ετοιμάζεται και για το λανσάρισμα νέων προϊόντων επιχειρηματικού λογισμικού.

Η πιο πρόσφατη εξαγορά της Entersoft ήταν η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού 62% στην εταιρεία SmartCV. Η SmartCV είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον τομέα του Applicant Tracking Software. Η SaaS λύση λειτουργεί αποκλειστικά στο Cloud με συνδρομητικό μοντέλο Pay Per Use. Η εταιρεία σε πολύ σύντομο χρόνο έχει εντάξει στο πελατολόγιό της εξαιρετικά σημαντικούς πελάτες, όπως ενδεικτικά οι ΟΤΕ, Cosmote eValue, Autohellas, Αφοι Σαρακάκη, Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα, Ε.Ι. Παπαδόπουλος Βιομηχανία Μπισκότων, Eurolife FFH, Καυκάς, Flexopack, Υπερταμείο, Onassis Group, Blue Star Ferries, EFA Group, Intrakat, Phāea Resorts, H Hotels Collection, Arivia, Unison και Lalizas.

Η Profile Systems είχε και αυτή , πρόσφατα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για εξαγορές άλλων , μικρότερων εταιρειών πληροφορικής και μάλιστα ήταν σε στάδιο διερευνητικών επαφών για εξαγορά συγκεκριμένης εταιρείας, χωρίς, όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.