Συγχωνεύσεις και Εξαγορές: Ανάκαμψη από το β’ εξάμηνο του 2023
Shutterstock
Shutterstock
PwC Ελλάδας

Συγχωνεύσεις και Εξαγορές: Ανάκαμψη από το β’ εξάμηνο του 2023

Μετά τις επιδόσεις ρεκόρ του 2021 και ένα απαιτητικό 2022, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές παρουσίασαν ανάκαμψη από το Β’ εξάμηνο του 2023. Αυτό προκύπτει από παγκόσμια μελέτη της PwC: 2023 Global M&A Industry Trends Outlook.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη της PwC 2023 Global M&A Industry Trends Outlook, η παγκόσμια αγορά Εξαγορών και Συγχωνεύσεων αντιμετώπισε ένα απαιτητικό 2022 με τον όγκο και την αξία των συμφωνιών να μειώνονται συγκριτικά με το προηγούμενο έτος κατά 17% και 37% αντίστοιχα.

Και το 2022, ωστόσο, η αγορά παρέμεινε πάνω από τα όρια του 2020 και σε υγιή επίπεδα σε σχέση με τις προ πανδημίας επιδόσεις.

Συνοπτικά:

  • Το 60% των CEOs παγκοσμίως δεν προτίθενται να καθυστερήσουν τις συμφωνίες Ε&Σ το 2023, παρά τη μειωμένη το 2022 συγκριτικά με το 2021 δραστηριότητα Ε&Σ εξαιτίας των φόβων για ύφεση
  • Η περιοχή της EMEA ξεπέρασε την Αμερική και την APAC το 2022 σε πλήθος συμφωνιών
  • Ο κλάδος της Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ) παραμένει ο πιο ενεργός τομέας για Ε&Σ, σημειώνοντας το ένα τέταρτο των παγκόσμιων συναλλαγών σε όγκο και αξία
  • Οι στρατηγικές Ε&Σ και η βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίου παραμένουν το 2023 το κλειδί
    για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό 

Προοπτικές αύξησης της παγκόσμιας δραστηριότητας Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (Ε&Σ) διαφαίνονται το 2023, μετά από μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις, με την αγορά των επιχειρηματικών συμφωνιών να υποχωρεί, ωστόσο, από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 με τις 65.000 συναλλαγές.

Το 2023, και ειδικότερα από το δεύτερο εξάμηνο αυτού, αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας των Ε&Σ, καθώς επενδυτές και στελέχη προσπαθούν πλέον να εξισορροπήσουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιχειρηματικού μετασχηματισμού τους.

Τα τρία πέμπτα (60%) των CEOs θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία εντός του 2023, με βάση τα ευρήματα της 26ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας CEOs της PwC. Η πρόθεση αυτή εκδηλώνεται, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά παραμένει υπό τη σκιά της μακροοικονομικής αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων των φόβων ύφεσης, της αύξησης των επιτοκίων, της απότομης πτώσης στις αποτιμήσεις των μετοχών, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των γεωπολιτικών αναταραχών - συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες, ειδικότερα, επηρέασαν σημαντικά τη δραστηριότητα Εξαγορών και Συγχωνεύσεων το 2022, με την επίδρασή τους να είναι ορατή το δεύτερο κυρίως εξάμηνο, όπου οι όγκοι και οι αξίες των συναλλαγών μειώθηκαν με εντονότερο ρυθμό, κατά 25% και 51% αντίστοιχα.

Ο αντίκτυπος, πάντως, των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών συνθηκών δεν ήταν ομοιογενής στις αγορές Εξαγορών και Συγχωνεύσεων παγκοσμίως. Η Ινδία, για παράδειγμα, κινήθηκε ακραία θετικά το 2022, καθώς η δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 16% σε όγκο και κατά 35% σε αξία, σε υψηλό όλων των εποχών. Στον αντίποδα, στις ΗΠΑ, την Κίνα και πολλές άλλες
περιοχές του πλανήτη καταγράφηκε διψήφια πτώση.

«Οι Ε&Σ τείνουν να επιβραδύνονται σε περιόδους αβεβαιότητας ή αστάθειας της αγοράς. Στις ίδιες περιόδους, ωστόσο, οι αποτιμήσεις γίνονται πιο ελκυστικές και παρουσιάζονται ευκαιρίες.

Η επαναφορά των αποτιμήσεων, ο μειωμένος ανταγωνισμός για συμφωνίες και τα νέα περιουσιακά στοιχεία που προσφέρονται στην αγορά -μεταξύ άλλων, απόρροια δυσμενών καταστάσεων- προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες για τους αγοραστές να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις και ισχυρή ανάπτυξη.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες διαθέτουν καλά σχεδιασμένες στρατηγικές και επαρκή κεφάλαια, -και σε ορισμένες περιπτώσεις το θάρρος να προβούν σε συμφωνίες μετασχηματισμού, που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους και θα συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους- η τρέχουσα συγκυρία μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για Ε&Σ», σχολιάζει ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner, Deals Leader, PwC Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, συμπληρώνει: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με τη δραστηριότητα των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων το 2023. Προβλέπεται πως η σύναψη συναλλαγών θα βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα των CEOs με στόχο την εξυγίανση και ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων των εταιρειών ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να διερευνούν το πώς οι στρατηγικές για Ε&Σ μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και το ταξίδι μετασχηματισμού τους.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η ετήσια μελέτη της PwC Ελλάδας Εξαγορές και Συγχωνεύσεις 2022 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα καταδεικνύει ότι, σε αντίθεση με τις τάσεις στο εξωτερικό, στην εγχώρια αγορά η αξία αλλά και ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2022 κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με πρωταγωνιστές τους Κλάδους των Χρηματοοικονομικών
Υπηρεσιών και των Τροφίμων και Ποτών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν το περασμένο έτος κεφάλαια συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια συγκριτικά με το 2021, ενώ πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο διεθνών επενδυτικών σχημάτων θέτοντας τις βάσεις για μια εξίσου δυναμική πορεία εντός του 2023».