Public: Tι οδηγεί τον τζίρο σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ

Public: Tι οδηγεί τον τζίρο σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ

Θα ξεπεράσει τα 15 εκατ.ευρώ το EBITDA του Public Group για το σύνολο της χρήσης 2023, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ρόμπυ Μπουρλά, καθώς, όπως ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας, συνεχίζεται με αμαίωτο ρυθμό η στρατηγική του ομίλου έχοντας στο επίκεντρο την ηγετική του  θέση στο Omni-retail.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Public Group για το 2023, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να υπερβεί τα 500 εκατ.ευρώ, καθώς  για το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Παρά τις προκλήσεις στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, επεσήμανε ο κ. Μπουρλάς, το 2022 κατάφερε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 4,6 εκατ.ευρώ,  σε σύγκριση με το 2021 και πέτυχε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών. 

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Public Group για το 2022 σημείωσε αύξηση 10%, στα €481εκ. σε σχέση με τα €436εκ του 2021.

Η επιτυχημένη απορρόφηση της MediaMarkt κάτω από το νέο concept store “Public + home”, το δυναμικό πλάνο επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ και η συνεχής ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών σε συνεργασία με κορυφαίες scale-up εταιρείες διαμόρφωσαν μία ισχυρή βάση για το brand Public, τοποθετώντας το σε ηγετική θέση στον τομέα του Οmnichannel λιανεμπορίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπουρλάς, οι Ισχυρές ψηφιακές πωλήσεις που ξεπερνούν το 25% του συνολικού τζίρου, ενώ η επιτυχημένη συγχώνευση με τη MediaMarkt και τη δημιουργία του πρωτοποριακού concept “Public + home”, οδήγησε τις πωλήσεις των οικιακών συσκευών να ξεπερνούν το 20% του συνολικού τζίρου

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το omniretail το Public Group διαθέτει περισσότερα από 60 φυσικά καταστήματα, πάνω από 70 εκ. διαδικτυακές επισκέψεις ετησίως ενώ οι  online πωλήσεις, όπως προαναφέρθηκε, ξεπερνούν το 25% του συνολικού τζίρου. Ετσι, όπως είπε ο κ. Μπουρλάς, τα Public προσφέρουν την πιο ολοκληρωμένη Omni-Retail εμπειρία αγορών, αγκαλιάζοντας ένα ευρύ πεδίο προϊοντικών κατηγοριών και υπηρεσιών. 

Παράλληλα, ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου, Public Capital Partners έχει επενδύσει πάνω από 30 εκατ.ευρώ σε εταιρίες στον τομέα των Logistics και του Last Mile (Box Now, Svuum), Fintech (Klarna, αποκλειστική συνεργασία με Revolut), των After Sales (iRepair, Douleutaras) αλλά και του Digital Entertainment (Bookvoice.gr). Ταυτόχρονα, είναι ήδη σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για επιπλέον επενδύσεις σε τεχνολογία και σε τομείς που συμπληρώνουν και αναβαθμίζουν τις προτάσεις των Public στους καταναλωτές.

Επιπρόσθετα, η δημιουργία του πρωτοποριακού concept “Public + home” σηματοδοτεί την επιτυχημένη απορρόφηση της MediaMarkt στα Public και την εξέλιξη του brand στη “home living” κατηγορία. Οι πωλήσεις στις οικιακές συσκευές ήδη ξεπερνούν το 20% του συνολικού τζίρου του Public Group. Απορροφώντας πλήρως τους 530 εξειδικευμένους ανθρώπους της MediaMarkt και αξιοποιώντας την πολύτιμη τεχνογνωσία τους, τα Public δημιουργούν την τέλεια συνταγή για τις Omnichannel αγορές, σε 13 νέα μεγάλα concept stores ανά την Ελλάδα αλλά και στο Public.gr. Συνυπολογίζοντας το νέο concept καταστημάτων, τα Public αριθμούν πλέον συνολικά 30 καταστήματα με μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές σε Ελλάδα και Κύπρο, γεγονός που αντανακλά το όραμα και την αφοσίωση του brand για μια πιο εξειδικευμένη πρόταση στον τομέα του σπιτιού.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες προς τους καταναλωτές, οι αγορές με έως 3 άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική κάρτα με την αξιοποίηση της υπηρεσίας “Public Now, Pay Later”, με Klarna προτιμώνται από το 35% των καταναλωτών σε διαδικτυακά και φυσικά καταστήματα, ενώ αντίστοιχα η πρόσφατη έναρξη συνεργασίας με τη Revolut κερδίζει ραγδαία το ενδιαφέρον των καταναλωτών. 

Στο κομμάτι των υπηρεσιών παράδοσης το “Public Locker Pickup 24/7” μέσω Box Now σημειώνει 25% διείσδυση στα προϊόντα που παραδίδονται σε lockers. Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες Next Day Delivery για 100.000 προϊόντα μέσω Public.gr σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και το Express Pickup 60’, συγκέντρωσαν πάνω από 200.000 παραγγελίες και 80.000 παραγγελίες αντίστοιχα. 

Οι πελάτες των Public ανταποκρίνονται θετικά και στη νέα πρόταση της μάρκας στον τομέα της ψυχαγωγίας, με τα downloads των Audiobooks από την Bookvoice.gr να αγγίζουν τα 70.000.