Π. Τζαννετάκης (Motor Oil): Ιστορικό μέρισμα 1,8 ευρώ - Οι επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια

Π. Τζαννετάκης (Motor Oil): Ιστορικό μέρισμα 1,8 ευρώ - Οι επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια

Τη διανομή μερίσματος - ρεκόρ, για τη χρήση 2023, ύψους 1,8 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Motor Oil. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρισμα που έχει δώσει ποτέ ο όμιλος, με το συνολικό διανεμόμενο ποσό να ανέρχεται σε 199,4 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ήδη διανείμει προμέρισμα 0,40 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο της χρήσης, δηλαδή το 1,4 ευρώ ανά μετοχή, έχει καθοριστεί ως ημερομηνία αποκοπής η Τετάρτη 26 Ιουνίου.

Στη γενική συνέλευση o αναπληρωτής CEO του ομίλου κ. Πέτρος Τζαννετάκης, αναφερόμενος στις επενδύσεις που προγραμματίζονται σε όλους του τομείς δραστηριότητας του ομίλου τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο όμιλος μετά από μισό αιώνα ιστορίας, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

«H ενέργεια έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είναι μια ποιότητα συνδεδεμένη με την ίδια τη ζωή, την ανάπτυξη, και τη δημιουργία.

Μετά από μισό αιώνα ιστορίας, εξέλιξης και πρωτοπορίας, η Motor Oil καλείται να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις εξελίξεις στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά.

Θα παραμείνουμε δυνατοί και αταλάντευτοι, τόνισε, ο κ. Τζαννετάκης,  «σε ένα περιβάλλον ανατροπών και διεθνών κλυδωνισμών και να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας με τις απαραίτητες, ιδιαίτερα σημαντικές, επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας.

Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αυτή τη διαδρομή πριν από περίπου 6 χρόνια, πιστεύουμε με συνέπεια και επιτυχία, πρόσθεσε ο ίδιος». 

Λόγω της επέκτασης σε νέες δραστηριότητες, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας με αντικείμενο την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την παραγωγή, πώληση και διανομή υδρογόνου, προηγμένων καυσίμων και μεθανόλης.

Η κίνηση αυτή αφορά την επένδυση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου στην Κομοτηνή μαζί με την ΤΕΡΝΑ, ενώ ο όμιλος έχει συστήσει κοινοπραξία με τη ΔEΗ (Hellenic Hydrogen) για τη δραστηριοποίηση και στον κλάδο του υδρογόνου.

Παράλληλα, στη γενική συνέλευση έγινε εκτενής αναφορά στους τέσσερις πυλώνες δραστηριότητας, δηλαδή στη διύλιση, προμήθεια και εμπορία, στο e-mobility και στη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, στις ΑΠΕ , και ειδικά στον τομέα των μπαταριών και αποθήκευσης καθώς και στα εναλλακτικά καύσιμα και κυκλική οικονομία.

Ταυτόχρονα ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε τα πεπραγμένα του 2023 και συγκεκριμένα την ίδρυση της Hellenic Hydrogen, για την ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου, την εισαγωγή της μετοχής του ομίλου στον δείκτη MSCI Greece, και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων Θαλής.

Παράλληλα, το 2023, ήταν η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, μίας επένδυσης πάνω από 320 εκατ. ευρώ, η οποία αποπληρώθηκε άμεσα.

Το 2023, ο όμιλος έκανε και ένα δυναμικό άνοιγμα στις ΑΠΕ. Η θυγατρική της MORE εξαγόρασε το 75% της Unagi, η οποία κατέχει έργα ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 1,9 MW. Σήμερα η MORE έχει μερίδιο περίπου 600 MW στις ΑΠΕ. Το 2023 ξεκίνησε και η διαδικασία για την εξαγορά του υπόλοιπου 25% της «Άνεμος», η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2024.