Πέθανε ο Ιάπωνας μεγιστάνας των μίνι μάρκετ 7-eleven Μασατόσι Ίτο
Shutterstock
Shutterstock

Πέθανε ο Ιάπωνας μεγιστάνας των μίνι μάρκετ 7-eleven Μασατόσι Ίτο

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μασατόσι Ίτο, ο οποίος βοήθησε να μετατραπούν τα καταστήματα ψιλικών 7-Eleven σε παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Υπάρχουν περισσότερα από 83.000 καταστήματα 7-Eleven σε όλο τον κόσμο, με το ένα τέταρτο από αυτά να βρίσκεται στην Ιαπωνία, αναφέρει το BBC.

«Θα θέλαμε να του εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για την καλοσύνη του», ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία Seven & i Holdings.

Επιχειρηματικό δαιμόνιο

creative commons

Το 1956, ο Μασατόσι Ίτο ανέλαβε μια μικρή επιχείρηση καταστημάτων ένδυσης στο Τόκιο, την οποία είχε διευθύνει ο θείος του και στη συνέχεια ετεροθαλής αδελφός του.

Αργότερα τη μετονόμασε σε Ito-Yokado και μετέτρεψε την επιχείρηση σε μια αλυσίδα καταστημάτων μιας στάσης που πωλούσε τα πάντα, από είδη παντοπωλείου μέχρι ρούχα. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1972.

Περίπου την ίδια εποχή, ένα στέλεχος της Ito-Yokado, ο Τοσιφούμι Σουζούκι εντόπισε ένα κατάστημα 7-Eleven κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Η Ito-Yokado σύναψε αργότερα συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του 7-Eleven - τη Southland Corporation με έδρα τις ΗΠΑ - και άνοιξε το πρώτο 7-Eleven της Ιαπωνίας το 1974. Η εταιρεία του Ίτο προχώρησε στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Southland Corporation τον Μάρτιο του 1990.

«Με ρωτούν συχνά αν πέτυχα λόγω σκληρής δουλειάς ή επειδή ήμουν απλώς τυχερός. Στην πραγματικότητα η απάντηση είναι και τα δύο», δήλωσε ο Ίτο σε συνέντευξή του. «Είχα την τύχη να ξεκινήσω την επιχειρηματική μου δραστηριότητα αμέσως μετά τον πόλεμο - την ίδια εποχή που άρχισε να αναπτύσσεται στην Ιαπωνία μια ευρεία καταναλωτική κοινωνία», πρόσθεσε.

Το 1992, ο Ίτο παραιτήθηκε από τη θέση του στην Ito-Yokado λόγω των υποτιθέμενων παράνομων πληρωμών που έκαναν τρία στελέχη σε γκάνγκστερ της yakuza για να διατηρήσουν την τάξη σε μια συνέλευση των μετόχων.

Η Ito-Yokado μετονομάστηκε σε Seven & i Holdings το 2005. Το "i" στο όνομά της είναι μια αναφορά στην Ito-Yokado και στον Ίτο, ο οποίος ήταν επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας.

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος επηρεάστηκε επίσης από τη φιλία του με τον Αυστρο-αμερικανό γκουρού του μάνατζμεντ Πίτερ Ντρούκερ.