ΟΙ ΗΠΑ ενέκριναν επένδυση γεώτρησης πετρελαίου 8 δισ. δολ. στην Αλάσκα
AP Photo / ConocoPhillips
AP Photo / ConocoPhillips
BBC

ΟΙ ΗΠΑ ενέκριναν επένδυση γεώτρησης πετρελαίου 8 δισ. δολ. στην Αλάσκα

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την επένδυση ύψους 8 δισ. δολαρίων για να προχωρήσει στη γεώτρηση πετρελαίου στην πλούσια περιοχή North Slope της Αλάσκας.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει το BBC, αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των ακτιβιστών για το κλίμα. Οι ανακοινώσεις του Μπάιντεν έρχονται μια ημέρα μετά αφότου η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα απαγορεύσει ή θα περιορίσει τις γεωτρήσεις σε ορισμένες άλλες περιοχές της Αλάσκας και του Αρκτικού Ωκεανού.

Το σχέδιο «Willow», όπως ονομάζεται προβλέπει αρχικά τρεις τοποθεσίες γεωτρήσεων, οι οποίες ο κατασκευαστής του έργου ConocoPhillips είπε ότι θα περιλαμβάνει περίπου 219 συνολικά πηγάδια. Μια τέταρτη τοποθεσία γεωτρήσεων που προτείνεται για το έργο έχει απορριφθεί. 

Η εταιρεία είπε ότι θεωρεί εφαρμόσιμη την επιλογή των τριών τοποθεσιών. Η ConocoPhillips με έδρα το Χιούστον θα παραιτηθεί από τα δικαιώματα σε περίπου 68.000 στρέμματα υφιστάμενων μισθώσεων στο National Petroleum Reserve-Alaska.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε επίσης ότι θα εκδώσει νέους κανόνες για να εμποδίσει τη μίσθωση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περισσότερα από 13 εκατομμύρια από τα 23 εκατομμύρια στρέμματα που αποτελούν το Εθνικό Αποθεματικό Πετρελαίου της Αλάσκας, σύμφωνα με το Associated Press.

Το έργο γεώτρησης θα πραγματοποιηθεί εντός του αποθέματος πετρελαίου, που βρίσκεται περίπου 200 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Είναι η μεγαλύτερη ενιαία έκταση παρθένας γης της χώρας.

Οι περιορισμοί, ωστόσο, είναι απίθανο να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες ότι το έργο Willow 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής τον πετρελαϊκό γίγαντα ConocoPhillips, θα έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερα από 600 εκατομμύρια βαρέλια αργού σε 30 χρόνια, ήτοι 180.000 βαρέλια ημερησίως και να δημιουργήσει έως και 2.500 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 300 μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας.