Ο Έλληνας εταίρος του TwinERGY, που αξιοποιεί την καινοτομία για τη βελτίωση των ενεργειακών επιδόσεων κάθε νοικοκυριού!
Shutterstock
Shutterstock
PROTERGIA

Ο Έλληνας εταίρος του TwinERGY, που αξιοποιεί την καινοτομία για τη βελτίωση των ενεργειακών επιδόσεων κάθε νοικοκυριού!

Το πρόβλημα είναι γνωστό: Οι τιμές ενέργειας να εκτοξεύονται στα ύψη με αποτέλεσμα η μη βιώσιμη κατανάλωση να εντείνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Λύσεις ωστόσο υπάρχουν, και το εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές! Για την ακρίβεια μάλιστα, δεν συμμετέχει απλά, αλλά πρωτοπορεί στην ατζέντα εξοικονόμησης ενέργειας, προωθώντας την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της!

Πώς;

Πάρτε για παράδειγμα τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα TwinERGY της Ε.Ε., στο οποίο η Ελλάδα μετέχει πιλοτικά. Αν δεν το γνωρίζετε, το TwinERGY είναι ένα χρηματοδοτούμενο έργο που εισάγει το πρωτοποριακό μοντέλο Digital Twin. Μέσα απ’ αυτό, οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο της ενεργειακής τους κατανάλωσης με τη βοήθεια δεδομένων και αυτοματισμών.

Με τον τρόπο αυτό, σχηματίζεται στην ουσία, η ενεργειακή κοινότητα Digital Twin που αντικατοπτρίζει ψηφιακά το ενεργητικό του καταναλωτή. Μέσα από αυτήν, ο ίδιος μπορεί να παρακολουθήσει τις ενεργειακές καταναλώσεις ή και τις συναλλαγές διαμερισμάτων, των συγκροτημάτων και των γειτονιών. Κάτι που γίνεται μέσα από ένα σύστημα το οποίο βασίζεται σε έξυπνες λύσεις και στην τεχνολογία blockchain. Κι έτσι, τα μέλη της κοινότητας εξοπλίζονται με smart (έξυπνες) συσκευές, όπως οι έξυπνες πρίζες, οι έξυπνοι μετρητές, οι έξυπνοι αισθητήρες με στόχο τον έλεγχο της φωτεινής έντασης και των καταναλώσεων τους. Αντίστοιχα, ελέγχουν τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων για την καλύτερη δυνατή απόδοση. 

ΤοTwinERGY, δοκιμάζεται ήδη μέσω του πιλοτικού λογισμικού, σε 20 νοικοκυριά στην περιοχή της Αττικής. Το πρωτοποριακό σε αυτήν την πιλοτική εφαρμογή, είναι η ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού προγράμματος απόκρισης ζήτησης. Αυτό βασίζεται στη ζήτηση της ενέργειας και επιτρέπει την ενεργότερη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας. Κάτι που επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή στις μεθόδους σχεδιασμού και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Πρόκειται για μία μεθοδολογία που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στα πρότυπα ζήτησης, επιτυγχάνοντας οικονομικά και λειτουργικά οφέλη: δηλαδή τη λήψη υπεύθυνων αποφάσεων για την κατανάλωση και τη βελτίωση της ικανότητας και της πιο smart λειτουργίας του ενεργειακού δικτύου.

Την ελληνική συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα συντονίζει η Protergia, αναπόσπαστο κομμάτι της MYTILINEOS, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας στην Ελλάδα, με περισσότερες από 340.000 παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί δικαιούχοι προγραμμάτων, όπως το TwinERGY. Άλλωστε, η εφαρμογή τέτοιου είδους υπηρεσιών Απόκρισης-Ζήτησης (Demand-Response) σε όλο το χαρτοφυλάκιο των πελατών θα ωφελούσε τόσο τους καταναλωτές (με την εφαρμογή δυναμικών συστημάτων τιμολόγησης, μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανάλωσή τους κ.α.) όσο και το δημόσιο δίκτυο (ΔΕΔΔΗΕ).

Νέες τεχνολογίες για βέλτιστες ενεργειακές αποφάσεις

Όλες οι παροχές που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Protergia, γεγονός που θα επιτρέψει την βέλτιστη λειτουργία της με πιο ευέλικτο, βιώσιμο και συντονισμένο τρόπο. 

Στα σπίτια των συμμετεχόντων έχουν εγκατασταθεί smart συσκευές, όπως έξυπνες πρίζες και έξυπνοι μετρητές και αισθητήρες για τον έλεγχο της φωτεινής έντασης και των καταναλώσεων. Στόχος της πιλοτικής εφαρμογής είναι να συγκεντρωθούν δεδομένα και να εξεταστούν οι ενεργειακές συνήθειες και η κατανάλωση των συμμετεχόντων. Με τη συμπλήρωση ενός data base του Digital Twin θα μπορέσει να σχηματιστεί μια ευρύτερη εικόνα των τοπικών ενεργειακών προτύπων. 

Ας δούμε, όμως το πιλοτικό πρόγραμμα στην πράξη. Ήδη, στο πλαίσιο του Digital Twin, έχουν εγκατασταθεί φορτιστές στο σπίτι τεσσάρων ιδιοκτητών ηλεκτρικών οχημάτων. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους συγκεκριμένους σταθμούς σε συνδυασμό με τα δεδομένα από το δίκτυο δημόσιων φορτιστών της Protergia στο κέντρο της Αθήνας, παρέχουν στους συγκεκριμένους χρήστες ένα βέλτιστο σχεδιασμό για τη φόρτιση του οχήματος στη διάρκεια της ημέρας.

Το TwinERGY στην Ελλάδα και τον κόσμο

Οι κατοικίες του προγράμματος στην Αττική είναι μια από τις τέσσερις περιοχές που συμμετέχουν πιλοτικά στο έργο που χρηματοδοτεί η Ε.Ε.. Πολίτες από το Benetutti (Ιταλία), το Bristol (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Stainheim (Γερμανία) συμμετέχουν επίσης στο πιλοτικό έργο για την βέλτιστη διαχειριση των σημερινών ενεργειακών προκλήσεων.

Το project βασίζεται στις συντονισμένες ενέργειες 18 εταίρων από όλη την Ευρώπη. Σε αυτά περιλαμβάνονται ΜΜΕ, ακαδημαϊκά και κυβερνητικά ιδρύματα, όπως: Πανεπιστήμιο Πατρών, Stam S.R.L, Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe, University Nova Lisboa, IES R&D, Comune di Benetutti, University of Bristol, Knowle West Media Center, Suite 5, Grupo Etra, World Energy Consortium, MYTILINEOS, Bristol City Council, European Dynamics, Stadt Steinheim, Arthur's Legal, SmartEn και Ideas for Change.

Το TwinERGY υλοποιείται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης «Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα με έξυπνη και βιώσιμη χρήση», που υποστηρίζεται από τα προγράμματα «HORIZON 2020» και «Ενιαίο και έξυπνο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», τα οποία στοχεύουν στην αύξηση της συμμετοχής των καταναλωτών και στην ανάπτυξη νέων λύσεων για την απόκριση στη ζήτηση και τις ενεργειακές υπηρεσίες. Θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2023.