Μ. Μαραγκουδάκης (Τέρνα Ενεργειακή): Νέα mega έργα 550 MW - Γιατί βλέπει growth

Μ. Μαραγκουδάκης (Τέρνα Ενεργειακή): Νέα mega έργα 550 MW - Γιατί βλέπει growth

Στη γραμμή εκκίνησης της κατασκευής βρίσκονται φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 550 MW σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως δήλωσε ο CEO της Τέρνα Ενεργειακή, Μανώλης Μαραγκουδάκης στην ενημέρωση προς τους αναλυτές. 

Συγκεκριμένα, καθώς εκδίδονται σταδιακά οι τελικές άδειες σύνδεσης στο δίκτυο, η εταιρεία θα μπορούσε να εκκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες ανάλογα με την επενδυτική ιεράρχηση κάθε έργου ακόμα και στο τέλος του 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης περίπου 12 μήνες. 

Υπενθυμίζεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου. 

Για τις αμέσως επόμενες περιόδους, ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναμένει σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια της έναρξης λειτουργίας του αιολικού συμπλέγματος Καφηρέα πριν το τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Η έναρξη λειτουργίας σηματοδοτεί μια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά περίπου 35% και αναμένεται να έχει μία αντίστοιχη θετική συνεισφορά στη λειτουργική κερδοφορία (σε ετησιοποιημένη βάση).

Μεσοπρόθεσμα ο όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με ορίζοντα υλοποίησης το 2025/26. Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών η Τέρνα Ενεργειακή διατηρεί το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, ενώ τα αιολικά πάρκα της εταιρείας διαθέτουν συντελεστές φόρτισης που υπερβαίνουν το μέσο όρο της αγορά.

Ειδικά για τα PPAs η διοίκηση σημείωσε πως έχει ήδη στα χέρια της ή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τρίτα μέρη και πως γενικά η αγορά των PPAs στην Ελλάδα ανεβάζει ρυθμούς και παρατηρείται έντονη ζήτηση από εγχώριους αλλά και διεθνείς καταναλωτές ενέργειας, ενώ παραμένει το ενδιαφέρον και από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η υψηλή ζήτηση σε συνδυασμό με την έλλειψη μεγάλων και ώριμων χαρτοφυλακίων ΑΠΕ, το κόστος κεφαλαίου και χρηματοδότησης και την αστάθεια των αγορών εμπορευμάτων, συντηρούν τις τιμές των PPAs σε ελκυστικά για τους παραγωγούς επίπεδα. 

Τέλος, ως προς το κόστος των παραγωγών, η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκανε λόγο για συνεχιζόμενη σταθεροποίηση του κόστους κεφαλαίου, με τις τιμές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού να παραμένουν σε πτωτική τάση από την αρχή του έτους, ενώ στην αιολική βιομηχανία, οι τιμές δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης.