Κ. Μπήτρος (H.I.G): Στα 2,1 δισ. τα επενδεδυμένα κεφάλαια έως το 2025

Κ. Μπήτρος (H.I.G): Στα 2,1 δισ. τα επενδεδυμένα κεφάλαια έως το 2025

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, διαβλέποντας σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, δίνει η H.I.G. Capital Advisors LLC, μέσω του βασικού της partner στην Ελλάδα, της Inventio, και του Κωνσταντίνου Μπήτρου ιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας, αφού ανεβάζει τον πήχη των επενδύσεων σε 2,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025, έχοντας ήδη επενδύσει κεφάλαια 1,5 δισ. στην Ελληνική οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος σε ειδική δημοσιογραφική ενημερωτική εκδήλωση στη Ρόδο, το Fund δρομολογεί νέες επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ ανανεώνει την δέσμευση του για νέες επενδύσεις για μια ακόμη πενταετία και συγκεκριμένα έως το 2029 και μάλιστα χωρίς περιορισμούς σε ύψος κεφαλαίων, καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, οι επενδύσεις είναι open end. Ειδικότερα ανέφερε ότι δεν υπάρχει οροφή για τις εν δυνάμει επενδύσεις που μπορεί να κάνει η HIG στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και σημείωσε ότι όπου υπάρχουν ευκαιρίες και ανήκουν στο αντικείμενο δραστηριοποίησης του Fund, θα εξετάζονται.

Ο κ. Μπήτρος είναι ο ιδρυτής και ο επικεφαλής της εταιρείας Inventio, που αποτελεί τον διαχειριστή των επενδύσεων της HIG στην Ελλάδα και ταυτόχρονα τον operating partner, αναλαμβάνοντας και το κομμάτι της ανάπτυξης και συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων (μέσω της θυγατρικής Inventio Edge). 

Ο κ. Μπήτρος αναφερόμενος στη δράση της Inventio σημείωσε ότι αυτή, θα επενδύσει στον κλάδο της αγροδιατροφής, ενώ ένας ακόμη κλάδος έχει μπει στο ενδιαφέρον της εταιρείας για τον οποίο όμως δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Η H.I.G  τα τελευταία χρόνια επενδύει στην ελληνική οικονομία με αιχμή τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τα logistics και τα ακίνητα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 1,5 δισ. ευρώ, με την HIG να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων ενεργών επενδυτών στην Ελλάδα. Απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζόμενους, δημιουργώντας ένα σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Οι επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα έχουν φορέα υλοποίησης τις δύο λειτουργικές πλατφόρμες ELLA RESORTS (κλάδος hospitality) και STREEM GLOBAL (κλάδος logistics). Μέσω των δύο επιχειρηματικών «οχημάτων», των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και της Streem Global στον κλάδο των logistics, υλοποιούνται σημαντικά επενδυτικά σχέδια.
Η HIG με την Inventio δεν έχουν μετοχική σχέση, αλλά σχέση συνεργασίας. H HIG είναι ο μέτοχος των εταιρειών που εξαγοράζονται ενώ η Inventio είναι ο στρατηγικός συνεργάτης της HIG στην Ελλάδα, που αναζητά ευκαιρίες, αναπτύσσει και συντηρεί τα περιουσιακά στοιχεία. Διαθέτει δε  και θυγατρική εταιρεία την Inventio Edge, που αναλαμβάνει την ανάτπυξη και συντήρηση των έργων. Η Inventio μπορεί να  αναλάβει και έργα τρίτων.

Εκτός από το 1,5 δισ. ευρώ είναι σε εξέλιξη επιπλέον επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ που αφορούν α) την επένδυση στο παλιό χαλυβουργείο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο και β) 200 εκατ. ευρώ ανακαινίσεις στα υφιστάμενα ξενοδοχεία και γ) 100 εκατ. ευρώ για την μετατροπή του ξενοδοχείου Αλθέα στη Σαρωνίδα και άλλες δραστηριότητες.

Ερωτηθείς για την ταχύτητα με την οποία τρέχουν οι επενδύσεις ο κ. Μπήτρος απάντησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από έναν μέτοχο την HIG και γι΄αυτό υλοποιούνται γρήγορα. 

Ο κ. Μπήτρος στην ενημερωτική εκδήλωση προς τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι είμαστε γενικά φειδωλοί σε αυτά που λέμε και μιλάμε μόνο όταν έχουμε κάτι να πούμε. Μαζί του ήταν οι εκπρόσωποι των εταιρειών και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Καλλιγέρης, επικεφαλής της Streem Global, o Κώστας Σιδερής επιχειρησιακός επικεφαλής της Inventio και ο Γιώργος Σταματίου που εκπροσωπεί τον κλάδο των ξενοδοχείων υπό την διαχείριση της Ella Resorts.

Ο ίδιος πάντως δεν παρέλειψε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, που δέχτηκε. Και ήταν πολλές.

Streem Global: Δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην Ευρώπη- Ελλάδα με παγκόσμια εμβέλεια

Ο κ. Μπήτρος, αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Streem Global δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένας όμιλος που διαχειρίζεται 400.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων με 2.500 εργαζόμενους και μερίδιο αγορά 18% στην Ελλάδα. Η Streem Global αναπτύσσεται συνεχώς και επεκτείνεται γεωγραφικά και εκτός Ελλάδος.

Σε αυτή τη φάση είναι σε εξέλιξη η ενοποίηση των επί μέρους εταιρειών που έχουν εξαγοραστεί. 
Η Streem Global έχει εξαγοράσει τις εταιρείες: Μακιός ΑΕ - Θεσσαλονίκη (2020), Ολυμπιάς-Κανδύλης - Αθήνα (2021), ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ (2023), Unit Hellas AE & Unit Shipping AE (2023), Contrade AE (2023), Light Greece AE (2023), Instant Trans I.K.E. (2024), Nami D.o.o. (2024) Belgarde, Serbia.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημήτρης Καλλιγέρης, COO της Streem Global, κεντρική επιδίωξη αποτελεί η συνένωση των ανωτέρω εταιρειών logistics, παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών εμπορευματικών μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας και αποθήκευσης, μέσω της πλατφόρμας logistics «Streem Global» (Sea, Truck, Rail, End-to-End Mobility), με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εμπορευματικών μεταφορών / εφοδιαστικής αλυσίδας της ΝΑ Ευρώπης.

«Οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι leader στο χώρο τους, δεν υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ τους. Εξαγοράσαμε φέτος εταιρεία στη Σερβία, δημιουργήσαμε υποκατάστημα στην Ουγγαρία», υπογράμμισε ο κ. Καλλιγέρης, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει παρουσία σε 9 και στόχος είναι η δημιουργία λειτουργικής πλατφόρμας logistics και οι μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τη θάλασσα μέσω οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Σε εξέλιξη η επένδυση 300 εκατ. ευρώ στο πρώην χαλυβουργείο της Ελληνικής Χαλυβουργίας

Ο όμιλος αυτή την περίοδο υλοποιεί την ανάπτυξη του χώρου που βρισκόταν το πρώην χαλυβουργείο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Η HIG συμμετείχε στην εξυγίανση με τη διαγραφή δανείων άνω 150 εκατ. ευρώ και στη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου στο Βόλο,  που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας).

Τώρα, προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών - trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Το οικόπεδο εκτείνεται σε 291 στρέμματα και περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων, με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων. Το έργο πέρασε από την διυπουργική επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου. Στην παρούσα φάση τρέχει η αδειοδοτική διαδικασία ενώ οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025.

Για τις αδειοδοτήσεις δεν παρέλειψε να μιλήσει για έναν δάδαλο, παρά την απλοποίηση κάποιων διαδικασιών.

Επέκταση στον βόρειο ευρωπαϊκό διάδρομο

Επόμενες αναπτυξιακές κινήσεις στον κλάδο των μεταφορών και logistics αναμένεται να γίνουν στις αγορές Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας και Πολωνίας έτσι ώστε η Streem Global να αναπτυχθεί στην Ευρώπη και να καταστεί μία εταιρεία με παγκόσμια εμβέλεια.

«Μας ενδιαφέρει ο σιδηρόδρομος, αλλά όχι τώρα»

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο, ο κ. Μπήτρος απάντησε ότι υπήρχε ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο και για τις μεταφορές, ωστόσο αυτός ο σχεδιασμός αναθεωρήθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Γενικά μιλώντας, για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις μεταφορές,  ο όμιλος χρησιμοποιεί πιλοτικά, φορτηγά υδρογόνου, δεδομένου ότι τα ηλεκτρικά φορτηγά δεν φαίνεται να μπορούν να αντικαταστήσουν τα πετρελαιοκίνητα (σ.σ. οι μπαταρίες δεν μπορούν να μετακινήσουν τα φορτηγά για πολλά χιλιόμετρα).

«Δεν μας ενδιαφέρει το Ελληνικό - Είναι πολύ ακριβό»

Ο Κωνσταντίνος Μπήτρος ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδιαφέρον για το Ελληνικό. Απάντησε ότι το Ελληνικό είναι «πολύ ακριβό για τις δομές σαν τις δικές μας. Το κοιτάξαμε από νωρίς, αλλά δεν έβγαινε».

Για το Θριάσιο ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον αλλά υπό όρους. Για τα ΣΔΙΤ είπε η δέσμευση για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ανασταλτικός παράγοντας για έναν θεσμικό επενδυτή. Είναι δύσκολο ο θεσμικός επενδυτής να «δεσμευθεί για πολλά χρόνια».
Πάντως, όπως πρόσθεσε «πήραμε τον φάκελο της Φυλής» για να τον κοιτάξουμε.

Σε αντίστοιχη ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον για χαρτοφυλάκια δανείων που οι τράπεζες βγάζουν προς πώληση είπε ότι ως πακέτα δεν τους ενδιαφέρει («δεν κοιτάζουμε χαρτοφυλάκια τραπεζών») γιατί είναι κατακερματισμένα και δεν αποτελεί αντικείμενο της δουλειά τους.

Σχετικά με τα λιμάνια, που υπήρξε ενδιαφέρον είπε «ναι αλλά μόνο κατά περίπτωση.

Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είπε ότι υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά τώρα αυτό το ενδιαφέρον περιορίζεται.

Ξενοδοχειακός κλάδος αξίας 1 δισ. ευρώ 

Ο κλάδος της φιλοξενίας έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο βάρος των επενδύσεων της HIG, η οποία μετά τις εξαγορές και τις μέχρι τώρα ανακαινίσεις υλοποιεί νέο επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Παράλληλα σχεδιάζει επέκταση και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Ο κλάδος της φιλοξενίας-ξενοδοχείων λειτουργεί υπό τον φορέα Ella Resorts που συνενώνει και διαχειρίζεται τις εταιρείες που έχουν εξαγοραστεί. Στα Ella Resorts έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων.

Στόχος, για την εντός Ελλάδος δραστηριότητα της είναι τα 6.000 δωμάτια ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο, τα 10.000 δωμάτια. Η εταιρεία αναζητεί ευκαιρίες σε Ιταλία και Ισπανία.

Όταν όλα τα ξενοδοχεία θα είναι σε λειτουργία, δηλαδή μετά τις ανακαινίσεις τότε θα αποτελέσουν για τον όμιλο ένα περιουσιακό στοιχείο, που η αξία του εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα είναι κερδοφόρα.

Γενικότερα για να προχωρήσει μια επένδυση στον κλάδο των ξενοδοχείων, πρέπει να πληρούνται τα τρία κριτήρια, εξήγησε ο κ. Μπήτρος. Τα κριτήρια αυτά είναι:

  • Η τοποθεσία να είναι απέχει χρονικά έως μιάμιση ώρα από αεροδρόμιο.
  • Να είναι πάνω σε θάλασσα.

Η δυναμικότητας της μονάδας  να είναι πάνω από 200 δωμάτια ή να μπορεί να επεκταθεί σε πάνω από 200 αν είναι μικρότερη.
Αναλυτικά το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος (2018), πρώην Aldemar Ρόδου, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση της εταιρίας, πλήρης ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση) την οποία επιμελήθηκε πλήρως η Inventio Edge. Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €100.000.000. Διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχείων αυξήθηκαν σε 600.

  • Corfu Holdings ΑΕ Κέρκυρα (πρώην Mayor Holdings), κεφαλαιακή αναδιάρθρωση (2019), εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων, μετά από δική τους πρόταση (2022), σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €150.000.000. Διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, θα αυξηθούν σε 700. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Álkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grota Verde) όπου θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σαιζόν , ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Cordu και Pelekas Monastery συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2024. Όλες οι ανακαινίσεις τελούν υπό την επίβλεψη της Inventio Edge.

  • Αγορά ξενοδοχείου πρώην Aldiana Club, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης με επενδυτικό πλάνο €50εκ για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερο ξενοδοχείο που θα ονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητά 360 δωματίων. Το έργο, υπό την εποπτεία της Inventio Edge είναι σε εξέλιξη με ορίζοντα λειτουργίας την τουριστική περίοδο του 2025.

  • Αγορά, πρώην ξενοδοχείου Aλθέα, στην Αγ. Μαρίνα Αττικής, δυναμικότητας ~350 δωματίων. Στην παρούσα φάση το έργο ανακαίνισης βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο.
  • Kυπριώτης ΑΕ, Εξαγορά δανείων από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα