Πότε θα ανακάμψει η αγορά υπολογιστών και smartphones

Πότε θα ανακάμψει η αγορά υπολογιστών και smartphones

Το 2024 θα είναι η χρονιά ορόσημο κατά την οποία θα ανακάμψει τόσο η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets όσο και των «έξυπνων» κινητών, καθώς αναμένεται, σταδιακά να εξομαλυνθούν οι αναταράξεις που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των ημιαγωγών (chips) που προκάλεσε η πανδημία. 

Παράλληλα, στην εξομάλυνση της παγκόσμιας αγοράς θα συμβάλει και η εξισορρόπηση των αναταράξεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και από την άνοδο του πληθωρισμού. Έτσι, οι πωλήσεις θα παρουσιάσουν  θετικό πρόσημο και ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την εταιρεία IDC, οι παγκόσμιες αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets θα διαμορφωθούν φέτος σε 403 εκατ. μονάδες, λόγω της μείωσης της ζήτησης και των δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών. 

Μάλιστα, οι όγκοι των πωλήσεων του 2023 θα κινηθούν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, του 2019, με την IDC να επισημαίνει ότι η ανάκαμψη στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των tablets δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2024. Τον επόμενο χρόνο, οι πωλήσεις της αγοράς υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 3,6% έναντι του 2023 και θα ανέλθουν σε 418 εκατ. συσκευές, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της IDC, η ζήτηση συσκευών για επαγγελματική χρήση, αλλά και η ζήτηση από πλευράς του τομέα της εκπαίδευσης, θα παραμείνουν τα φωτεινά σημεία της αγοράς το 2024. Παράλληλα η διακοπή υποστήριξης των Windows 10 αναμένεται να οδηγήσει σε μαζικές ανανεώσεις των υπολογιστών το 2024 και το 2025, ενώ τα Chromebook και τα tablet Android επωφελούνται από τις ανανεώσεις εξοπλισμού στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και των επιχειρήσεων.

Η μείωση της κατανάλωσης 

Σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απευθύνεται στους απλούς καταναλωτές, το ισχυρό δολάριο καθώς και ο αυξανόμενος πληθωρισμός, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές και πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, χάρη στην αυξημένη οικιακή χρήση υπολογιστών και tablet, η αγορά κινδυνεύει να χάσει πωλήσεις από την πιθανή στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικές λύσεις, όπως τα διαρκώς τεχνολογικά αναπτυσσόμενα smartphones με καινοτόμες λειτουργίες και μεγάλες οθόνες.

Ο πληθωρισμός αλλά και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και η αύξηση των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι κύριες αιτίες για τις μειωμένες προοπτικές και το διευκρινίζουν οι αναλυτές της IDC.

Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία των smartphones, παρά το γεγονός ότι αρχίζουν να παίρνουν μερίδιο από την αγορά των tablets και κάποιων laptops, το 2023 θα είναι, μεν μια χρονιά προκλήσεων για την παγκόσμια αγορά smartphones, η οποία, όμως, αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά ανόδου από το 2024 και μετά. Οι πωλήσεις smartphones, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν ποσοστιαία κατά 1,1% το 2023 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με την ανάκαμψη να τοποθετείται το 2024.Και αυτό γιατί η ανάκαμψη της αγοράς δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2024, λόγω της βραδύτερης ανάκαμψης της ζήτησης.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της IDC, οι αποστολές smartphones θα μειωθούν κατά 1,1% το 2023 σε 1,19 δισεκατομμύρια μονάδες. H αρχική πρόβλεψη της εταιρείας έκανε λόγο για αύξηση κατά 2,8% το 2023.

«Η πραγματική ανάκαμψη της αγοράς δεν αναμένεται να συμβεί μέχρι το 2024, χρονιά κατά την οποία αναμένουμε ετήσια ανάπτυξη 5,9%. Ο ρυθμός αυτός μεταφράζεται σε μονοψήφιο σύνθετο ρυθμό αύξησης (CAGR) 2,6%}», αναφέρoυν οι αναλυτές της IDC.

Προαπαιτούμενο, βέβαια, για την αναμενόμενη ανάκαμψη της αγοράς μέσα στο 2024 είναι να ξεπεραστούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, καθώς υπάρχει ένας σημαντικός κύκλος ανανέωσης στις ανεπτυγμένες αγορές, όπως και περαιτέρω περιθώρια διείσδυσης των smartphones στις αναδυόμενες αγορές.

Το 5G, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνεχίζει να αναπτύσσεται και θα αντιπροσωπεύει το 62% των smartphones που θα αποστέλλονται παγκοσμίως το 2023, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 83% έως το 2027. Η δυναμική της αγοράς συνεχίζει, επίσης, να αναπτύσσεται γύρω από τα αναδιπλούμενα  (foldable) τηλέφωνα, καθώς ο τομέας αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 22 εκατ. μονάδες φέτος  (50 % αύξηση), ενώ η συνολική αγορά συρρικνώνεται. Αυτό το τμήμα θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς το κόστος μειώνεται και περισσότεροι κατασκευαστές λανσάρουν αναδιπλούμενα κινητά τηλέφωνα.

Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή πώλησης smartphone (ASP), που σημείωσε ταχεία αύξηση τα τελευταία χρόνια (από 334 δολάρια το 2019 σε 415 το 2022) θα αρχίσει να μειώνεται από το 2023 και αναμένεται να φτάσει τα 376 δολάρια, μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης.

Ειδικά, το 2023 θα είναι ένα έτος που θα επικρατήσουν δύο αντίρροπες τάσεις. Έχουμε δηλαδή, ένα πρώτο εξάμηνο να ξεκινά με πτώση, καθώς οι περισσότερες περιοχές του κόσμου  θα αντιμετωπίσουν ως και διψήφια πτώση το διάστημα αυτό και αναμένεται να «γυρίσουν» σε θετικό έδαφος από το τρίμηνο τρίμηνο, για να ενισχυθούν με διψήφια ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC.