Η Ιταλία έτοιμη να θέσει περιορισμούς στον Κινέζο επενδυτή της Pirelli
Shutterstock
Shutterstock

Η Ιταλία έτοιμη να θέσει περιορισμούς στον Κινέζο επενδυτή της Pirelli

Η Ιταλία ετοιμάζει περιοριστικά μέτρα για τον κορυφαίο μέτοχο της Pirelli SpA, την κινεζική Sinochem, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στον λόγο της Sinochem ως προς την ανάθεση ρόλων εντός της εταιρείας και την άσκηση ων βέτο για τους Ιταλούς επενδυτές.

Μεταξύ των περιορισμών που εξετάζονται είναι οι εξουσίες βέτο που αποκλείουν τη Sinochem από τη λήψη βασικών αποφάσεων, ακόμη και αν έχει την πλειοψηφία, και ο αποκλεισμός του Κινέζου επενδυτή από διορισμούς και στρατηγικές τεχνολογίες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. 

Οι μετοχές της Pirelli υποχώρησαν έως και 2,2% στις συναλλαγές στο Μιλάνο στα 4,45 ευρώ.

Η υπόθεση της εταιρείας παραγωγής ελαστικών Pirelli αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να δείξει την αποφασιστικότητά της στην αποστασιοποίηση της ιταλικής οικονομίας από την Κίνα, σε μια εποχή αυξανόμενης τεχνολογικής και οικονομικής αντιπαλότητας με τις ΗΠΑ.

Η Sinochem είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Pirelli από το 2015. Κατέχει μερίδιο 37% μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 2017.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pirelli Μάρκο Τρονκέτι Πρόβερα και εκπρόσωποι της εταιρείας κατέθεσαν σε ακρόαση με κρατικούς αξιωματούχους την Τρίτη ότι η εταιρεία θα μπορούσε να υποστεί πιθανούς κινδύνους, ιδίως στις επιχειρηματικές της σχέσεις με αμερικανικές εταιρείες, από την ύπαρξη της Sinochem ως του μεγαλύτερου μετόχου της, δήλωσαν οι άνθρωποι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν για εμπιστευτικό θέμα. 

Η Sinochem αυξάνει τις πιέσεις προς την εταιρεία να έχει περισσότερο λόγο όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, καθώς ο κινεζικός κρατικός όμιλος καλείται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις ξένες συμμετοχές του, πρόσθεσαν οι άνθρωποι.

Ο ρόλος του Κινέζου επενδυτή έχει τεθεί υπό έλεγχο καθώς η Ιταλία επανεξετάζει τις εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα. Το Bloomberg ήταν το πρώτο που ανέφερε ότι η Ρώμη μελετούσε πώς να περιορίσει την επιρροή της Sinochem στη διακυβέρνηση της Pirelli.