field_kentriki_fotografia
DeepMed IO: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου

Η DeepMed IO είναι μια MedTech startup με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Δημιουργήθηκε από τον Δρ. Κωνσταντίνο Βουγά, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδικό Λειτουργικό Επιστήμονα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η αποστολή της εταιρείας είναι να επιταχύνει την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στην ογκολογία, μέσω υλοποίησης συγκεκριμένων λύσεων για φλέγοντα προβλήματα.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βουγάς στο Liberal, «η ιδέα ξεκίνησε για να καλύψει ένα υπαρκτό και σοβαρό κενό στη διάγνωση του καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παθολογοανατομία είναι ένας κλάδος της ιατρικής ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της πλειοψηφίας των διαγνωστικών διαδικασιών, ιδίως στην ογκολογία.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι οι παθολογοανατόμοι παντού στον κόσμο ολοένα και μειώνονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί υπερβολικά η διάγνωση και να μην έχει τα επιθυμητά επίπεδα ακρίβειας με καταστροφικές συνέπειες για τους καρκινοπαθείς.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας στη ΔΕΘ 2021 με την υποστήριξη του Elevate Greece, γνωρίσαμε το πρόγραμμα NBG Business Seeds και το τι θα μπορούσε να μας προσφέρει μέσω του κ. Αρσένη, Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, και έτσι αποφασίσαμε να συμμετέχουμε».

Ο Κωνσταντίνος Βουγάς

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα DeepPath™-LYDIA που ανέπτυξε η εταιρεία και στο τι το διαφοροποιεί σε επίπεδο καινοτομίας, ο Δρ. Βουγάς αναφέρει ότι «το προϊόν μας με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, προσφέρει διαγνωστική υποβοήθηση στη σταδιοποίηση του καρκίνου εντοπίζοντας με ευαισθησία και ακρίβεια καρκινικές περιοχές σε ψηφιοποιημένες λεμφαδενικές τομές από ασθενείς με μελάνωμα και καρκίνο του μαστού, πνεύμονα και παχέος εντέρου.

Όταν το σύστημα χρησιμοποιείται για διαγνωστική υποβοήθηση από παθολογοανατόμους, μειώνεται ο χρόνος και αυξάνεται η ακρίβεια της τελικής διάγνωσης με άμεσα οφέλη για την τελική έκβαση των ασθενών.

Οι καινοτόμες μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης που αναπτύξαμε καθώς επίσης και τα υψηλής ποιότητας δεδομένα που είχαμε διαθέσιμα, μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε το πρώτο σύστημα στον κόσμο που ανιχνεύει μεταστάσεις από τέσσερα διαφορετικά είδη καρκίνου ταυτόχρονα.

Η ίδια τεχνογνωσία μάς επιτρέπει να μπορούμε να επεκτείνουμε το σύστημα γρήγορα και σε άλλους τύπους καρκίνου. Τελειώνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι το σύστημα είναι σε υψηλό επίπεδο τεχνικής ωριμότητας δεδομένου του ότι απέκτησε CE-Marking το Μάιο του 2022 και είναι πλέον έτοιμο να μπει στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία».

Τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια της DeepMed IO είναι φιλόδοξα καθώς, σύμφωνα με τον Δρ. Βουγά «η Τεχνητή Νοημοσύνη στη διάγνωση και την Εξατομικευμένη Ιατρική θα διαμορφώσει μια αποτελεσματικότερη ιατρική η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη και παγκόσμια αγορά. Σκοπός μας είναι να βάλουμε τη DeepMed στο χάρτη των κυρίων “παικτών” αυτής της αγοράς.

Τα άμεσα σχέδιά μας είναι η είσοδός μας στα νοσοκομεία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, καθώς και η επέκταση του συστήματός μας και σε άλλους τύπους καρκίνου. Όσον αφορά στο θέμα της επένδυσης, βρισκόμαστε ήδη σε συνομιλίες με ενδιαφερόμενα Venture Capitals».

Η DeepMed IO αναπτύσσει ένα σύστημα Υποβοηθούμενης Διάγνωσης μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή μέσα από το οποίο και με τη χρήση εξειδικευμένων Νευρωνικών Δικτύων, σε πρώτη φάση θα εντοπίζει με ακρίβεια μεταστατικές περιοχές σε ψηφιοποιημένες απεικονίσεις λεμφαδένων.

Το λογισμικό θα δίνει τη  δυνατότητα στους Παθολογοανατόμους να επιτελούν το διαγνωστικό τους έργο πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η λύση αυτή έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται στην ογκολογία, σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων με καρκίνο, η οποία δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση παθολογοανατόμων με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως η αυξημένη αναμονή των ασθενών για θεραπεία και η μείωση της διαγνωστικής ακρίβειας λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.

Η υποβολή προτάσεων για τον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00μμ.

Για να υποβάλετε κι εσείς την πρότασή σας στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας πατήστε εδώ.