Αναλυτές για Mytilineos: Ανάπτυξη με εξαγορές και επέκταση του κλάδου ενέργειας

Αναλυτές για Mytilineos: Ανάπτυξη με εξαγορές και επέκταση του κλάδου ενέργειας

Το ενδεχόμενο νέων εξαγορών στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της επεκτάσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης άφησε ανοικτό ο CEO του ομίλου Μυτιληναίος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αναλυτών.

Οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων αναλυτών, δηλαδή της Axia, της Alpha Finance, της Eurobank Equities και της Optima Bank, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια επέκτασης του ομίλου. Παράλληλα εστιάζουν  και στις  συνέργειες του ομίλου που  αποτελούν ένα από τα σημαντικά της πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς και της συνέχισης της ενίσχυσης της παρουσίας της στην ενέργεια. Ακόμη, επισημαίνουν και το δυναμικό outlook για το αλουμίνιο.

Σε σχετικό της report η Axia αναφέρεται στη δήλωση του Ευ. Μυτιληναίου ο οποίος τόνισε τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ενέργειας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω εξυγίανση της προσφοράς, δεδομένου του μεγέθους της.

Όσον αφορά τον όμιλο, ειδικότερα, διαθέτει αποδοτική παραγωγή, με τη νέα μονάδα  826 MW να τίθεται σε εμπορική λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Επιπρόσθετα,  η Mytilineos έχει επεκτείνει την εμβέλειά της στην προμήθεια φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη και εξετάζει τις ενέργειές της στην περιοχή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συζήτησε επίσης την ανάγκη επέκτασης και ανανέωσης των δικτύων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τη μετάβαση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι ο όμιλος έχει ενδιαφέρον και εμπειρία στον τομέα αυτό. 

Η Alpha Finance εστιάζει στους στρατηγικούς στόχους του ομίλου που θα οδηγήσουν το συνεργατικό επιχειρηματικό της μοντέλο σε ισχυρές επιδόσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι καθετοποιημένες εταιρείες είναι σε καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτούν τη δυναμική της αγοράς στις αγορές ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Eurometaux, κ. Μυτιληναίος, αναφέρει η Alpha Finance επανέλαβε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζοντας στις δυνατότητες διασύνδεσης/δικτύου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού για την εταιρεία.

Ο τομέας των μετάλλων της αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει αξιοσημείωτα ισχυρές επιδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν ακόμη και με τις επιδόσεις του τομέα των ΑΠΕ. Αν και οι προθέσεις του ομίλου για γεωγραφική επέκταση θα ανακοινωθούν επίσημα στη γενική συνέλευση, στις 4 Ιουνίου, εν τούτοις η εταιρεία καταβάλλει επί του παρόντος προσπάθειες για την αξιοποίηση ευκαιριών, κυρίως, στην Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί ως τότε. 

Στις μελλοντικές προοπτικές του ομίλου που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση εστιάζει η Eurobank Equities και ειδικότερα στα οφέλη από τη διαμόρφωση των λειτουργιών και τις δυνατότητες των έργων ανάπτυξης του δικτύου. Η Eurobank Equities κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του Ευ. Μυτιληναίου για τις σημαντικές συνέργειες εντός του ομίλου. Αν και ο CEO απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες  για το οικονομικό έτος 2024, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κερδοφορία θα είναι βιώσιμη. Τον Ιούνιο, όπως επισημάνθηκε θα δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομερές guidance. 

Η  Optima Bank εστιάζει σε τρία σημαντικά  σημεία  τα οποία αναφέρθηκαν στη συνάντηση.

Το πρώτο είναι η επέκταση της παρουσίας του ομίλου Mytilineos στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να γνωρίσει άνθηση τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία διερευνά επί του παρόντος πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο. 

Το δεύτερο σημείο είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, λόγω των προσθηκών ΑΠΕ, των νέων CCGTs, αλλά και του χαμηλότερου κόστους φυσικού αερίου και CO2

Ως απάντηση στην πιθανή συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και τον αυξημένο ανταγωνισμό, η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις ενεργειακές της δραστηριότητες στην Κεντρική Ευρώπη, σημειπωνει η Optima, αυξάνοντας το δίκτυο προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ή ακόμη και αναπτύσσοντας ένα νέο CCGT κάπου στην Κεντρική Ευρώπη με τη Γερμανία να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των υποψήφιων χωρών.

Το τρίτο σημείο είναι η απόκτηση του ορυχείου βωξίτη στη Γκάνα, η οποία είναι σημαντική για τη μελλοντική ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα βωξίτη μειώνονται και οι τιμές αυξάνονται.