Α.Μπένος(Cenergy): Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ρεκόρ εγγυάται περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία

Α.Μπένος(Cenergy): Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ρεκόρ εγγυάται περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία

Η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της πορείας της Cenergy Holdings για το πρώτο εξάμηνο του 2023 σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο CFO του ομίλου κ. Αλέξανδρος Μπένος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου 2023 στους αναλυτές. 

Ο κ. Μπένος έκανε ακόμη αναφορά στη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων, στη σημαντική βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, ειδικά, στον τομέα σωλήνων χάλυβα αλλά και στο ύψος του ανεκτέλεστου, το οποίο από 2,5 δισ.ευρώ στο τέλος του εξαμήνου έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, ειδικά στον τομέα των καλωδίων το ανεκτέλεστο παρουσιάζει σημαντική αύξηση, η οποία, όμως θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα εννεαμήνου. 

 Ακόμη, όπως, ανέφερε ο κύκλος εργασιών α’ εξαμήνου ήταν 798 εκατ.ευρώ και τα αναπροσαρμοσμένα αποτελέσματα  EBITDA ανήλθαν σε 86,1 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 67% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 23,6 εκατ. ευρώ, από 18,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, πρόσθεσε ο κ. Μπένος επιβεβαιώνουν ότι και οι δύο τομείς δραστηριότητας επικεντρώνονται σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και την ικανότητα του τομέα σωλήνων χάλυβα να ωφεληθεί από τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων, ο κ. Μπένος ανέφερε ότι το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε σημαντικά και ανήλθε σε 34 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, έναντι 14,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση οφείλεται, κυρίως, στο υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων εντάθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε σε σχετική ερώτηση, για το σύνολο της χρήσης 2023 τα EBITDA θα διαμορφωθούν σε ένα ύψος από 180 - 200 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης.  

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εξέλιξη των μεγεθών της εταιρείας ο κ. Μπένος υπενθύμισε την ανάληψη των νέων έργων, όπως την ανάθεση από τη Chevron για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Leviathan 118 χιλιομέτρων στην ανατολική Μεσόγειο, τη σύμβαση με τη RWE για export και inter-array καλώδια για το Thor, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Δανίας, την προμήθεια 155 χιλιομέτρων σωλήνων χάλυβα 20 ιντσών ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar κοντά στις ισραηλινές ακτές, καθώς και αναθέσεις για inter-array καλώδια για αιολικά πάρκα στη Βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ.