Γ. Στάσσης με Πάιατ - «Ψηλά» στην ατζέντα το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ
LinkedIn
LinkedIn

Γ. Στάσσης με Πάιατ - «Ψηλά» στην ατζέντα το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ

Το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ Α.Ε. και η περιφερειακή της επέκταση στα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στη Ουάσιγκτον του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, με τον υφυπουργό Ενέργειας και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Γ. Στάσσης βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 5ο συνέδριο Southeast Europe & East Med που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον στις 12 και 13 Φεβρουαρίου από το Delphi Forum.

Σημειώνεται ότι ο CEO της ΔΕΗ είχε προγραμματισμένη ομιλία στην ενότητα για το νέο ενεργειακό χάρτη και στο ίδιο πάνελ με τον Κίμπερλι Χάρινγκτον, αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνο για ενεργειακά θέματα, τον Οσάμα Μομπάρεζ, γενικό γραμματέα του East Med Gas Forum με μεγάλη γνώση και εξειδίκευση σε θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή πολιτική της Αιγύπτου, καθώς και τον Τζόναθαν Κοέν, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ και νυν στέλεχος της δεξαμενής Σκέψης και Άμυνας του Royal United Services Institute.

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό προφίλ του στο LinkedIn, o Γ. Στάσσης έγραψε σχετικά:

«Σήμερα, είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρέσβη Geoffrey Pyatt Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, και να του παρουσιάσω το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ Α.Ε., και την περιφερειοποίησή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τον ενημέρωσα για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής στην #Ελλάδα #Ρουμανία #Βουλγαρία και την υπόλοιπη Περιφέρεια, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ Α.Ε. όσον αφορά την επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων των περιοχών και την Three Seas Initiative».

 

Axia Ventures: Στα 22,60 ευρώ η νέα τιμή - στόχος της ΔΕΗ: Στο 91% το upside

Το ισχυρό business plan της ΔΕΗ, ο σταδιακός μετασχηματισμός της σε μια «πράσινη» και βιώσιμη επιχείρηση αλλά και το φιλόδοξο ενεδυτικό της πρόγραμμα, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, ώθησαν την Axia Ventures να προβεί σε μια εντυπωσιακή προς; τα πάνω αναθεώρηση της τιμής - στόχου της μετοχής της στα 22,60 ευρώ, έναντι 11,80 της τρέχουσας τιμής που σημαίνει ένα upside 91%

Παράλληλα, οι αναλυτές της Axia δίνουν σύσταση «αγορά», (Buy) για την ΔΕΗ, καθώς, όπως εκτιμούν ο μετασχηματισμός της ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής. Και αυτό γιατί η μετοχή της ΔΕΗ είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη αξία προς EBITDA (EV/EBITDA ) για το 2024 στις  5,8 φορές, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο 10ετίας της εταιρείας, ενώ ο στόχος της διοίκησης είναι για EBITDA ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ έως το 2030 ή μέση ετήσια αύξηση EBITDA για την επαετία 2024-30 περίπου στο 9,5%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia, το επικαιροποιημένο business plan που ανακοινώθηκε τον περασμλενο μήνα  περιέγραψε με σαφή τρόπο την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ με  στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί η επένδυση στις ΑΠΕ και τα δίκτυα διανομής, με ευρύτερη στόχευση  πλέον, αφού και η Ρουμανία βρίσκεται ήδη στα πλάνα της. 

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, που θα φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και των υδροηλεκτρικών) αναμένεται να φθάσει τα 8,9 GW έως το 2026, ενώ το ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου για μελλοντική ανάπτυξη ανέρχεται σήμερα στα 18 GW περίπου. Περίπου τα 2,4 δισ. ευρώ από το επενδυτικό πλάνο του 2023-2026 προορίζονται για διανομή στην Ελλάδα και Ρουμανία, αναφέρουν οι αναλυτές της Axia.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Axia Ventures,  καθώς η παραγωγή λιγνίτη θα τερματιστεί έως το 2026, το 52% των εκτιμώμενων GWh της ΔΕΗ για το 2026 τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία) αναμένεται να προέρχεται από ΑΠΕ και ένα επιπλέον 30% από φυσικό αέριο. 

Παράλληλα, η ΔΕΗ αναμένεται πλέον να φτάσει σε επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ (53% υψηλότερα από τα pro-forma επίπεδα του 2023) έως το 2026, ενώ σημαντικό είναι ότι η AXIA εκτιμά πως το 37% περίπου των EBITDA θα προέλθει απευθείας από την αγορά των ΑΠΕ.

Το μόνο «ρίσκο» (overhang risk) που βλέπουν οι αναλυτές της Axia είναι η πρόσφατη εξέλιξη αναφορικά με την έρευνα της ΕΕ περί πιθανής παραβίασης από τη ΔΕΗ των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ κατά την περίοδο 2013-2019. Με το σκεπτικό ότι η έρευνα μπορεί να ολοκληρωθεί μετά από αρκετά χρόνια,  η ΑΧΙΑ τονίζει το θέμα αυτό πως πρέπει να παραμείνει ως ένα πιθανό ρίσκο σε εκκρεμότητα.


 

Διαβάστε Περισσότερα