Κατάρ: Συμφωνία με τη Shell για την προμήθεια φυσικού αερίου έως το 2053
Shutterstock
Shutterstock

Κατάρ: Συμφωνία με τη Shell για την προμήθεια φυσικού αερίου έως το 2053

Το Κατάρ υπέγραψε με τη βρετανική Shell συμφωνία προμήθειας αερίου για 27 χρόνια, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η κρατική εταιρεία ενέργειας αυτού του κράτους του Κόλπου.

Το Κατάρ θα παρέχει 3,5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βρετανική εταιρεία, η οποία συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του γιγάντιου κοιτάσματος αερίου Nord Field στον Κόλπο, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Qatar Energy.

Η συμφωνία για το φυσικό αέριο θα ξεκινήσει από το 2026.

Οι Ευρωπαίοι παίκτες έχουν υπογράψει φέτος πολλαπλές συμφωνίες LNG με ενεργειακούς «κολοσσούς» της Μέσης Ανατολής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ομάν, με στόχο την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με αέριο από αγωγούς.

Η Qatar Energy επιβεβαίωσε τη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου την Τετάρτη, λέγοντας: «Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα παραδίδεται στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Gate που βρίσκεται στο λιμάνι του Ρότερνταμ, αρχής γενομένης από το 2026 και για διάρκεια 27 ετών».

Η QatarEnergy σημείωσε ότι στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης συμφωνίας για το φυσικό αέριο, «οι ποσότητες LNG θα προέλθουν από τις δύο κοινοπραξίες μεταξύ της QatarEnergy και της Shell που έχουν συμφέροντα στα έργα επέκτασης του North Field East (NFE) και North Field South (NFS) του Κατάρ».

Το Κατάρ επεκτείνει την παραγωγική του ικανότητα LNG σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2026, από το υφιστάμενο επίπεδο των 77 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, μέσω των έργων NFE και NFS.