Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για τα επιτόκια στις ΗΠΑ και της έντασης στη Μέση Ανατολή
Shutterstock
Shutterstock

Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω ανησυχιών για τα επιτόκια στις ΗΠΑ και της έντασης στη Μέση Ανατολή

Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου  εν μέσω ανησυχιών της αγοράς ότι ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι ανησυχείες για τη ζήτηση λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ κινείται ανοδικά  κατά 0,62% στα 82,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI  διαμορφώνεται στα 77,18 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο  0,95%.

«Το πετρέλαιο επηρεάζεται από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ και των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων», ανέφεραν οι αναλυτές.

Ενώ οι Χούθι συνέχισαν τις επιθέσεις τους κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν περιόρισε σημαντικά την προσφορά πετρελαίου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο CNN ότι οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Ισραήλ συμφώνησαν σε βασικά θέματα μιας συμφωνίας για τους ομήρους κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα υλοποιηθεί συμφωνία.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι έως στις 16 Φεβρουαρίου τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια σε 442,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα. Αυτό συγκρινόταν με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια.

Η τιμή για το  φυσικό αέριο καταγράφει άνοδο 4,87% στα 24,04 ευρώ τη μεγαβατώρα.