Τιμή - ρεκόρ για το κακάο: Γιατί η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Shutterstock
Shutterstock

Τιμή - ρεκόρ για το κακάο: Γιατί η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι γνωστή ως η ημέρα των ερωτευμένων, έχοντας ως πρωταγωνιστή τη σοκολάτα. Για τον κόσμο της οικονομίας όμως, είναι γνωστή ως μία από τις πιο δαπανηρές ημέρες, με σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά κακάο και τη βιομηχανία σοκολάτας.

Πώς όμως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της θερμοκρασίας, προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή προϊόντων και συστατικών που σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Ένα από αυτά, είναι και το κακάο, έχοντας ως αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στη βιομηχανία της σοκολάτας και κατ' επέκταση στους καταναλωτές και την οικονομία.

Το κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, με τις τιμές να κυμαίνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω των 5.500 δολαρίων ανά τόνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η άνοδος θα υποχωρήσει σύντομα.

Το εύκρατο κλίμα της Δυτικής Αφρικής είναι συνήθως ιδανικό για την καλλιέργεια κακάο. Τους τελευταίους μήνες όμως, οι καλλιεργητές έχουν πληγεί από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των μετεωρολογικών συνθηκών.

Στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου οι συνθήκες ήταν πολύ υγρές, ενώ πλέον είναι πολύ ξηρές σύμφωνα με αγρότες, δυσκολεύοντας την παραγωγή της επιθυμητής ποσότητας κακάο και κατ' επέκταση την προώθηση του καρπού στις βιομηχανίες. 

Το 2024 θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με μεγάλες ελλείψεις του συγκεκριμένου προϊόντος, με την αγορά να αντιμετωπίζει έλλειμμα περίπου μισού εκατομμυρίου τόνων, σε μια αγορά περίπου 5 εκατ. τόνων.

Το κακάο μπορεί να φτάσει στα υψηλά επίπεδα των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup Inc.

Η Hershey Company, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, θα θέσει υψηλές τιμές λιανικής πώλησης, που θα αντιστοιχούν σε ιστορικό πληθωρισμό, σύμφωνα με αναλυτές.

«Ορισμένοι λάτρεις της σοκολάτας, θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές. Η όλη κατάσταση, θα μετατρέψει το είδος της φθηνότερης σοκολάτας, στην ακριβότερη της αγοράς», σύμφωνα με την Έμιλι Στόουν, ιδρύτρια της εταιρείας ειδικού εμπορίου κακάο, Uncommon Cacao.

Συνήθως, οι υψηλές τιμές δεν διαρκούν πολύ σε προϊόντα του κλάδου της Γεωργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σιτάρι. Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν ραγδαία αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά έπεσαν κατά το ήμισυ έναν χρόνο αργότερα.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν, ότι η αλλαγή του κλίματος, δυσχεραίνει την παραγωγή πολλών γεωργικών προϊόντων, φέρνοντας τις αγορές σε μεγάλη σύγκρουση. Η ξηρασία ή οι έντονες βροχοπτώσεις είναι φαινόμενα όλο και πιο συχνά, πλήττοντας τις παραγωγές, ιδίως για προϊόντα που καλλιεργούνται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές και κλίματα. Ορισμένες περιοχές γίνονται ασυνήθιστα πολύ θερμές ή πολύ ξηρές.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής του κακάο, καθώς το φυτό χρειάζεται θερμές και υγρές συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Με τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα να κυριαρχούν, αυτή η άνοδος είναι απίθανο να είναι η τελευταία.

Διαβάστε Περισσότερα