Τι οδήγησε σε «άλμα» την τιμή του φυσικού αερίου
Shutterstock
Shutterstock

Τι οδήγησε σε «άλμα» την τιμή του φυσικού αερίου

Ράλι καταγράφεται στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά την απόφαση της νορβηγικής Equinor να αναβάλει την επανεκκίνηση της παραγωγής στο εργοστάσιο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Hammerfest λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καταγράφει άνοδο άνω του 7% προσεγγίζοντας τα 29 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε και τα 29,7 ευρώ, με άνοδο που ξεπέρασε το 11%.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έκλεισε την εγκατάσταση στις 31 Μαΐου μετά από διαρροή αερίου που σημειώθηκε σε σχέση με μια βαλβίδα σε ένα από τα κυκλώματα ψύξης του εργοστασίου, ενώ την Τρίτη επιβεβαίωσε ότι σχεδίαζε να επανεκκινήσει την παραγωγή στις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, τα στοιχεία της Gassco έδειξαν την Τετάρτη ότι η επανεκκίνηση μεταφέρθηκε για τις 14 Ιουνίου.

«Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για την έναρξη λειτουργίας, είχαμε κάποια τεχνικά προβλήματα που τώρα έχουν επιλυθεί. Αυτά δεν σχετίζονταν με το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε εκπρόσωπος της Equinor στο LNG Prime.

«Για να συνεχίσουμε την εκκίνηση, χρειαζόμαστε να παραδοθεί ένα εξάρτημα. Αυτό θα διαρκέσει μερικές ημέρες και ως εκ τούτου οι ημερομηνίες εκκίνησης έχουν μετατεθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η εκτίμηση της Goldman Sachs

Την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου σχολίασε και η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι η πρόσφατη κινητικότητα «υποδεικνύει τη μεγάλη short τοποθέτηση στην αγορά», καθώς υπήρξε «μικρή έως μηδενική αλλαγή στα ευρωπαϊκά ή παγκόσμια θεμελιώδη μεγέθη του φυσικού αερίου».

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το σύστημα παραμένει ευάλωτο σε απρόβλεπτα γεγονότα που μπορούν να σφίξουν τα παγκόσμια ισοζύγια φυσικού αερίου».

Η Goldman Sachs συνδέει το ζήτημα του φυσικού αερίου με όσα συνέβησαν στη Βιέννη το Σαββατοκύριακο, όταν η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, πηγαίνοντας κόντρα στους άλλους συμμετέχοντες στο καρτέλ του ΟΠΕΚ+.

Υπό αυτή την έννοια, εξηγεί η τράπεζα, «ακόμη και αν το πετρέλαιο είχε κινηθεί υψηλότερα, η θεμελιώδης σχέση μεταξύ πετρελαίου και ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου έχει αποδυναμωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών».

«Αν και υπάρχουν συμβόλαια ΥΦΑ που είναι αναπροσαρμοσμένα στο πετρέλαιο, η ευελιξία των αγοραστών να εγκαταλείψουν τις συμβεβλημένες ποσότητες ΥΦΑ για να αγοράσουν spot δεν είναι αρκετά μεγάλη ή άμεση ώστε να στηρίξει σημαντικά τις προσφορές στην αγορά spot ΥΦΑ. Και ακόμη και αν αυτό συνέβαινε, η αλλαγή αυτή δεν θα άλλαζε τον συνολικό όγκο του LNG που είναι διαθέσιμο για παραδόσεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε η τράπεζα.

Μια αλλαγή στα θεμελιώδη μεγέθη του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα προκαλούσε άνοδο του TTF, αλλά η Goldman δήλωσε ότι «δεν έχει δει ακόμη αρκετή θεμελιώδη αλλαγή για να δικαιολογήσει μια τέτοια κίνηση τώρα».