Σταθεροποιητικές τάσεις για τον χρυσό - Σε πτώση ο χαλκός
Shutterstock
Shutterstock

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον χρυσό - Σε πτώση ο χαλκός

«Χαμηλές πτήσεις» κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού στα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη, σταθεροποιούμενες από την πρόσφατη μεταβλητότητα, καθώς οι αγορές προσέβλεπαν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων το 2024.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν απότομα από τις πρόσφατες κορυφές 11 μηνών, εν μέσω ενός συνδυασμού απομάκρυνσης κερδών και καθώς η ισχύς του δολαρίου βάρυνε τις ευρύτερες αγορές μετάλλων.

Οι τιμές των ράβδων παρέμειναν αρκετά κάτω από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν νωρίτερα τον Μάρτιο. Αλλά φάνηκε επίσης να έχουν βρει στήριξη γύρω από το επίπεδο των 2.150 δολαρίων ανά ουγγιά.

Αναλυτικότερα, η τιμή spot του χρυσού κυμαινόταν γύρω στα 2.159,19 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 2.162,15 δολάρια ανά ουγγιά έως τις 06:37 ώρα Ελλάδας.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα παρουσίασαν επίσης κάποια σταθεροποίηση αυτή την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα υποχώρησαν κατά 0,5% στα 893,50 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι σταθεροποιήθηκαν στα 25,148 δολάρια ανά ουγγιά.

Πτώση για τον χαλκό - Κάτω από τα υψηλά 11μήνου

Τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σταθεροποιήθηκαν κάτω από το στενά παρακολουθούμενο επίπεδο των 9.000 δολαρίων ανά τόνο, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 4,0793 δολάρια ανά λίβρα.

Και τα δύο μέσα υποχώρησαν απότομα από τα υψηλά 11 μηνών αυτή την εβδομάδα, καθώς η ισχύς του δολαρίου και η αναμονή της Fed ώθησαν σε έντονη απομάκρυνση κερδών. Μια αρχική ώθηση, από την προοπτική αυστηρότερης κινεζικής παραγωγής χαλκού, φάνηκε επίσης να έχει εξαντληθεί.