Σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα και Τουρκία ο ρωσικός χρυσός μετά τις κυρώσεις
shutterstock
shutterstock

Σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα και Τουρκία ο ρωσικός χρυσός μετά τις κυρώσεις

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γίνει βασικός εμπορικός κόμβος για τον ρωσικό χρυσό από τότε που οι δυτικές κυρώσεις για την Ουκρανία έκοψαν τις πιο παραδοσιακές εξαγωγικές διαδρομές της Ρωσίας, όπως δείχνουν τα ρωσικά τελωνειακά αρχεία.

Τα αρχεία, τα οποία περιέχουν λεπτομέρειες για σχεδόν χίλιες αποστολές χρυσού μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου 2022 και της 3ης Μαρτίου φέτος, αποκαλύπτουν τα ονόματα περισσότερων από 100 μη ρωσικών εταιρειών που διαχειρίστηκαν ρωσικό χρυσό από τότε που οι δυτικές αγορές απαγόρευσαν τις εισαγωγές από τη Μόσχα.

Οι αποστολές  που περιγράφονται στα αρχεία, τα οποία παραδόθηκαν στο Reuters από έναν εμπορικό πάροχο, ενδέχεται να μην καλύπτουν όλες τις εξαγωγές της περιόδου.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα αρχεία δείχνουν μόνο τους αποστολείς ή τους εμπόρους που εμπλέκονται στη συναλλαγή και όχι τον τελικό αγοραστή, ο οποίος θα μπορούσε να είναι κοσμηματοπωλείο ή επενδυτής.

Ακολουθούν λεπτομέρειες για ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν εμπλακεί:

Λονδίνο

Σύμφωνα με τα τελωνειακά αρχεία, μια χούφτα ρωσικών αποστολών έφτασαν στο Λονδίνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά πριν αρχίσουν να ισχύουν οι δυτικές απαγορεύσεις εισαγωγών.

Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan  έλαβε 72,4 κιλά χρυσού αξίας 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε αποστολές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ενώ η σουηδική εταιρεία Loomis έλαβε 97,4 κιλά χρυσού αξίας 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Και οι δύο εταιρείες διαθέτουν θησαυροφυλάκια πολύτιμων μετάλλων στο Λονδίνο.

Τα τελωνειακά αρχεία για τις αποστολές προς την JPMorgan και ορισμένες από αυτές προς την Loomis ανέφεραν ως παραλήπτη τη γαλλική τράπεζα Societe Generale. 

Πηγή προσκείμενη στη Societe Generale δήλωσε ότι, ενώ η τράπεζα δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένα θέματα πελατών, οι όποιες συναλλαγές τέτοιου είδους ήταν διακανονισμοί χρέους που είχαν κανονιστεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα περιείχαν ράβδους χρυσού που κατασκευάστηκαν πριν από τις 7 Μαρτίου 2022, όταν η London Bullion Market Association απαγόρευσε τον ρωσικό χρυσό.

Εκπρόσωπος της JPMorgan αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Loomis δήλωσε ότι δεν διεξάγει συναλλαγές με μέρη που υπόκεινται σε κυρώσεις ή με αγαθά που υπόκεινται σε κυρώσεις και δεν αγοράζει ούτε αναλαμβάνει την κυριότητα αγαθών, παρά μόνο τα μεταφέρει για λογαριασμό πελατών.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες αποστολές, αλλά δήλωσε ότι φαίνεται ότι τα τελωνειακά αρχεία στα οποία αναφέρεται το Reuters περιέχουν εσφαλμένες πληροφορίες, χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Τα αρχεία δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος διαχειριστής των ρωσικών εξαγωγών χρυσού στα ΗΑΕ ήταν η Temis Luxury Middle East, θυγατρική της γαλλικής εταιρείας εφοδιαστικής Temis Luxury στο Ντουμπάι, η οποία συμμετείχε στην εισαγωγή 15,6 τόνων αξίας 863 εκατομμυρίων δολαρίων από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 3 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Ακολούθησε η Transguard, η οποία ανήκει στον όμιλο Emirates Group, τον όμιλο αεροπορικών εταιρειών-ξενοδοχείων που ανήκει στο πλούσιο ταμείο του κράτους του Κόλπου, με 14,6 τόνους αξίας 820 εκατ. δολαρίων.

Η Temis Luxury δήλωσε ότι συμμορφώνεται πλήρως με τους νόμους και τους κανονισμούς των ΗΑΕ για τη δραστηριότητα του διαμεταφορέα εμπορευμάτων.

Η Emirates δήλωσε ότι η Transguard δεν είχε αγοράσει ρωσικό χρυσό και έχει πλέον σταματήσει να μεταφέρει ρωσικές ράβδους χρυσού.

Οι επόμενοι μεγαλύτεροι διακινητές χρυσού που μεταφέρθηκαν στα ΗΑΕ κατά το έτος έως τις 3 Μαρτίου 2023 ήταν η Shams Gold Trading με 8 τόνους, η Privilege Group DMCC με 7,5 τόνους, η Al Aseel Jewellery LLC με 5,3 τόνους και η Paloma Precious DMCC με 5,1 τόνους, σύμφωνα με τα τελωνειακά έγγραφα.

Η Privilege δεν απάντησε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε σχόλια, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί την Paloma δήλωσε ότι δεν είχε διαπράξει καμία παράβαση και το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την Shams ή την Al Aseel για σχόλια.

Άλλες 17 μη ρωσικές εταιρείες συμμετείχαν η καθεμία στη μεταφορά περισσότερων από έναν τόνο ρωσικών ράβδων στα ΗΑΕ μεταξύ 24 Φεβρουαρίου 2022 και 3 Μαρτίου 2023.

Οι άλλες εταιρείες που συνέβαλαν στη μεταφορά ρωσικού χρυσού στα ΗΑΕ διαχειρίστηκαν η καθεμία λιγότερους από 5 τόνους, στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ λιγότερους.

Ορισμένοι μεγάλοι εισαγωγείς ήταν, όπως η Temis, θυγατρικές ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η Open Mineral, ένας έμπορος μετάλλων στην Ελβετία που ιδρύθηκε από πρώην εμπόρους του παγκόσμιου οίκου εμπορευμάτων Glencore, απέστειλε 3 τόνους ρωσικού χρυσού αξίας 167 εκατομμυρίων δολαρίων στα ΗΑΕ, μερικούς πριν από την επιβολή των ελβετικών κυρώσεων και μερικούς μετά.

Όλες οι συμφωνίες μετά την έναρξη ισχύος των ελβετικών κυρώσεων αφορούσαν τη θυγατρική της Open Mineral στο Άμπου Ντάμπι και όχι την ελβετική εταιρεία.

«Η Open Mineral ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό καθεστώς των κυρώσεων που ίσχυε κατά τη στιγμή αυτών των συναλλαγών», δήλωσε η εταιρεία.

Χονγκ Κονγκ 

Σχεδόν όλες οι αποστολές ρωσικού χρυσού στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα διεκπεραιώθηκαν από την Vpower Finance Security Hong Kong Ltd, μια κινεζική εταιρεία logistics. Συμμετείχε στην αποστολή 20,5 τόνων χρυσού αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαρτίου, όπως προκύπτει από τα αρχεία.

Η Vpower Finance Security δεν απάντησε στο Reuters σε αιτήματα για σχόλια.

Πέντε άλλες μη ρωσικές εταιρείες χειρίστηκαν πάνω από έναν τόνο εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία. Στις περισσότερες από αυτές τις αποστολές συμμετείχε και η Vpower.

Τουρκία 

Καμία μεμονωμένη μη ρωσική εταιρεία δεν απέστειλε περισσότερους από μερικούς τόνους χρυσού στην Τουρκία. Οκτώ συμμετείχαν στην εισαγωγή ποσότητας μεγαλύτερης του ενός τόνου ρωσικού χρυσού κατά το έτος έως τις 3 Μαρτίου 2023.

LBMA

Τουλάχιστον δύο από τις εταιρείες που κατονομάζονται στα τελωνειακά αρχεία είναι μέλη της London Bullion Market Association (LBMA). Η Vpower Finance Security είναι πλήρες μέλος και η Transguard συνδεδεμένο μέλος.

Η LBMA δήλωσε ότι τα μέλη και τα διαπιστευμένα ανταλλακτήρια πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της, στους οποίους περιλαμβάνεται η συμμόρφωση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Δήλωσε ότι θα διερευνήσει τυχόν ισχυρισμούς ότι τα μέλη της LBMA χειρίζονται ρωσικό χρυσό και θα μπορούσε να ανακαλέσει την ιδιότητα μέλους σε εταιρείες που το έχουν πράξει.