Ανοδικό γύρισμα στο πετρέλαιο - Πτώση στο φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Ανοδικό γύρισμα στο πετρέλαιο - Πτώση στο φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνου ότι με την έναρξη της θερινής περιόδου θα αυξηθεί η ζήτηση για καύσιμα. Νωρίτερα, οι τιμές κινούντο πτωτικά καθώς οι  επενδυτές εξέταζαν τα τελευταία σχόλια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τα επιτόκια εν μέσω πληθωρισμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ καταγράφουν άνοδο  0,96% στα 82,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια του West Texas Intermediate (WTI) σημειώνουν πτώση 1,18% στα 77,78 δολάρια.

Αμφότεροι οι δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν σε χαμηλά πολλών μηνών την Πέμπτη (23/5), με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού μπρεντ να κλείνουν στο πιο αδύναμο σημείο τους από τον Ιανουάριο και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού να σημειώνουν χαμηλό τριών μηνών.

«Το πονεμένο κλίμα ζήτησης λόγω των προοπτικών της Fed για τα επιτόκια και το σκηνικό των ''ενδεχομένως υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα'' επιβάρυνε σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova.

Τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αμφισβητούν κατά πόσον τα τρέχοντα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά για να τιθασεύσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να αυξήσουν εκ νέου το κόστος δανεισμού εάν ο πληθωρισμός εκτοξευόταν. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν έκτοτε δηλώσει ότι θεωρούν απίθανη την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να περιορίσουν τη ζήτηση καυσίμων.

Στο μεταξύ, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καταγράφει πτώση 3,78% στα 34,72 ευρώ τη μεγαβατώρα.