Συνεχίζεται η άνοδος του πετρελαίου πάνω από τα 95 δολάρια  – Πτωτικά το φυσικό  αέριο

Συνεχίζεται η άνοδος του πετρελαίου πάνω από τα 95 δολάρια – Πτωτικά το φυσικό αέριο

Συνεχίζεται και την Τετάρτη η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς οι αγορές επικεντρώθηκαν στη στενότητα της προσφοράς ενόψει του χειμώνα και σε μια «ήπια προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας.

Η τιμή του Brent κινείται ανοδικά κατά 2,68%  στα 96,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές στο αμερικανικό αργό κατέγραψαν σημαντική άνοδο  κατά 3,33%, στα 93,40 δολάρια.

Τα βιομηχανικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά περίπου 1,6 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για πτώση περίπου 300.000 βαρελιών.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι συνολικά σχετικά ισχυρές εν μέσω της τρέχουσας σύσφιξης της προσφοράς», δήλωσε ο αναλυτής της CMC Markets Leon Li, προσθέτοντας ωστόσο ότι η στήριξη των τιμών από τις περικοπές της προσφοράς της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να είναι περιορισμένη μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα πετρελαίου.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι οι εποχικές φθινοπωρινές συντηρήσεις των διυλιστηρίων θα βοηθήσουν να αυξηθούν λίγο τα αποθέματα αργού, άλλοι ανησυχούν ότι η υψηλή ζήτηση για εξαγωγές θα οδηγήσει στο αντίθετο.

Επιπλέον, οι αναλυτές της ANZ Research ανέφεραν σε σημείωμά τους την Τετάρτη ότι η πρόσφατη απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ από τη Ρωσία «σημαίνει ανοδική πίεση στη ζήτηση αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια».

Η Ρωσία επέβαλε την περασμένη εβδομάδα προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ προς όλες τις χώρες εκτός ενός κύκλου τεσσάρων πρώην σοβιετικών κρατών με άμεση ισχύ, προκειμένου να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά, αλλά αργότερα ήρε τους περιορισμούς.

Οι εξαγωγές προϊόντων που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους και την Transneft μπορούν να συνεχιστούν, ενώ το πετρέλαιο κίνησης με υψηλότερο θείο και τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για δεξαμενισμό θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση.

Η τιμή για το  φυσικό αέριο κινείται πτωτικά κατά 2,24% % στα 39,42 ευρώ ανα μεγαβατώρα.