«Άλμα» άνω του 3% στο πετρέλαιο
Shutterstock
Shutterstock

«Άλμα» άνω του 3% στο πετρέλαιο

Άνοδο καταγράφει το Brent και το αμερικανικό αργό, όμως για τρίτη διαδοχική εβδομάδα το πρόσημο είναι αρνητικό συνολικά.

Οι αγορές είδαν δραματικές πτώσεις λόγω της ανησυχίας για την εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας και την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα.

Το Brent κινείται ανοδικά στο +3.39% στα 74,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κερδίζει 3.59% στα 71,02 δολάρια ανά βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά την εβδομάδα συνολικά το Brent κλείνει με πτώση 8,1% ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες 10%.

Στην Κίνα, η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, καθώς οι παραγγελίες μειώθηκαν και η χαμηλή εγχώρια ζήτηση επιβάρυνε τον εκτεταμένο μεταποιητικό τομέα.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα αυξήθηκε μέχρι τον Απρίλιο, αν και ο ρυθμός αυτής της επέκτασης έχει επιβραδυνθεί, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Παρασκευή.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο αργότερα εντός της ημέρας. Παράλληλα, ελπίζουν ότι η Fed θα διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, αφού απέσυρε από τη δήλωση πολιτικής της τη διατύπωση ότι «αναμένει» περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Το φυσικό αέριο κινείται πτωτικά (-0,4%) στα 35,5 ευρώ καταγράφοντας αρνητικό πρόσημο.