Κοντά σε υψηλό οκταμήνου ο χρυσός

Κοντά σε υψηλό οκταμήνου ο χρυσός

Η τιμή του χρυσού κινείται κοντά σε υψηλό 8 μηνών, καθώς η ισχυρή έναρξη του κίτρινου μετάλλου για το 2023 συνεχίστηκε, ενισχυμένος από τις χαμηλότερες αποδόσεις και το ασθενέστερο δολάριο.

Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού έφτασε τα 1.881,5 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα, το υψηλότερο σημείο από τις 9 Μαΐου, τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σηματοδοτούσαν περαιτέρω επιθετική δράση νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά τις προσπάθειες της Fed να περιορίσει την ανάπτυξη, έστειλε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο χαμηλότερα, αλλά έδωσε ώθηση στον χρυσό.

«Ο χρυσός ενισχύθηκε από το άνοιγμα στην Κίνα με φωτογραφίες από πολύ συνωστισμένες αγορές χρυσού που βλέπουν τη ζήτηση πριν από τη Σελήνη και η PBoC [People's Bank of China] ανακοινώνει ότι αγόρασε 62 τόνους χρυσού τους τελευταίους δύο μήνες του έτους». Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε σε σημείωμα την Τρίτη.

Ο Χάνσεν είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθεί στην εκτύπωση του πληθωρισμού του ΔΤΚ των ΗΠΑ της Πέμπτης και τοποθέτησε το «επόμενο σημαντικό εμπόδιο» για τον χρυσό στα 1.896 δολάρια/ουγγιά.

Εν τω μεταξύ, ο David Neuhauser, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων στη Livermore Partners, δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι αναμένει ότι η πρόσφατη δυναμική για τον χρυσό θα συνεχιστεί καθώς οι επενδυτές προσδιορίζουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση του νομίσματος τα επόμενα χρόνια.

«Νομίζω ότι καθώς ανυπομονείς, αρχίζεις να κοιτάς τριγύρω και να σκέφτεσαι «πού είναι το ασφαλέστερο μέρος για την επένδυσή σου όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία;» και το μόνο μέρος που πραγματικά πρέπει να πας ως εναλλακτική λύση τώρα είναι ο χρυσός, όσον αφορά το να γνωρίζεις ότι δεν πρόκειται να δούμε αυτή την υποτίμηση των περιουσιακών σας στοιχείων», είπε ο Neuhauser στο «Squawk Box Europe» του CNBC.

«Μου αρέσει ο χρυσός εδώ και αρκετά χρόνια. Κοιτάζοντας το δολάριο που κορυφώνεται, έχει κερδίσει μια μικρή άνοδο εδώ τους τελευταίους μήνες, οπότε βλέπω ότι αυτό θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Tώρα ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.879 δολάρια με άνοδο 0,08%, το ασήμι με υποχώρηση 0,40% και το παλλάδιο ενισχύεται 0,26%.