Πτώση για τον χρυσό - Στα 2.365,80 δολάρια η ουγγιά
Shutterstock
Shutterstock

Πτώση για τον χρυσό - Στα 2.365,80 δολάρια η ουγγιά

Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν μετά την άνοδο στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ και η ισχύς του δολαρίου περιορίζει τα μεγάλα κέρδη του κίτρινου μετάλλου.

Οι αγορές περίμεναν επίσης να δουν πώς ακριβώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν, δεδομένου ότι η επίθεση προκάλεσε περιορισμένες ζημιές και ότι η Τεχεράνη δήλωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή ολοκλήρωσε την επίθεσή της κατά του Ισραήλ. Αυτό συνέβαλε στον περιορισμό κάποιας ζήτησης ασφαλούς καταφυγίου.

Ειδικότερα, η τιμή spot του χρυσού καταγράφει πτώση 0,36% στα 2.365,80 δολάρια ανά ουγγιά μετά το υψηλό ρεκόρ των 2.372,62 δολαρίων ανά ουγγιά το Σαββατοκύριακο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό Ιουνίου σταθεροποιήθηκαν στα 2.373 δολάρια ανά ουγγιά μετά το υψηλό ρεκόρ των 2.389,0 δολαρίων ανά ουγγιά.

Κατά τα λοιπά, τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα υποχωρούν κατά 2,01% στα 981,60 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι αυξήθηκαν κατά 1,24% στα 28,68 δολάρια ανά ουγγιά.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού εμφάνισαν μεικτές τάσεις τη Δευτέρα εν μέσω πιέσεων από το ισχυρότερο δολάριο, αλλά και εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών σημάτων από την Κίνα, που είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού τριμήνου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 9.457,0 δολάρια ανά τόνο, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού ενός μήνα στις ΗΠΑ καταγράφουν άνοδο κατά 2,966% στα 4,384 δολάρια ανά λίβρα.

«Ράλι» για το αλουμίνιο

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του αλουμινίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα στην προοπτική στενότερων προμηθειών, καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αλουμίνιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν άνοδο σχεδόν 5% στα 2.605,0 δολάρια τον τόνο.