Διακυμάνσεις παρατηρούνται στις τιμές του χρυσού την Τρίτη, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο άνω της μίας εβδομάδας που σημειώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς τα ασθενέστερα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο, γεγονός που πίεσε το δολάριο και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Η τιμή spot του χρυσού κινείται καθοδικά κατά 0,12% στα 3.422,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ τη Δευτέρα είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουλίου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού στις ΗΠΑ ήταν αμετάβλητα στα 3.425,30 δολάρια.
Ο δείκτης δολαρίου κινήθηκε κοντά σε χαμηλό μίας εβδομάδας, καθιστώντας τον χρυσό πιο προσιτό για κατόχους άλλων νομισμάτων. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.
«Η βραχυπρόθεσμη δυναμική έχει βελτιωθεί προς τη θετική πλευρά… το θεμελιώδες αφήγημα που στηρίζει τις τιμές του χρυσού είναι ότι η Fed παραμένει σε τροχιά να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Κέλβιν Βονγκ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.
Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ ήταν ασθενέστερη από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, ενώ τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες εκτός αγροτικού τομέα για τον Μάιο και τον Ιούνιο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 258.000 θέσεις, υποδεικνύοντας επιδείνωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας.
Οι επενδυτές αποδίδουν πλέον πιθανότητα 92% σε μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.
Ο χρυσός, που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, τείνει να ευνοείται σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε ξανά να αυξήσει τους δασμούς σε ινδικά προϊόντα λόγω των αγορών ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία. Το Νέο Δελχί χαρακτήρισε τις δηλώσεις «αδικαιολόγητες» και δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα οικονομικά του συμφέροντα, επιτείνοντας την εμπορική διένεξη.
Ωστόσο, ο χρυσός αντιμετωπίζει τεχνικές αντιστάσεις. «Δεν βλέπω ακόμη τους επενδυτές να ωθούν δυναμικά την τιμή πάνω από τα 3.450 δολάρια. Εκτός αν υπάρξει ένας πολύ σαφής καταλύτης για να ξεπεράσει η τιμή αυτό το επίπεδο», σημείωσε ο Βονγκ.
Όσον αφορά τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή spot το ασήμι κινείται ανοδικά κατά 0,2% στα 37,41 δολάρια, όπως και το παλλάδιο κατά 1,08% στα 1.218,05 δολάρια. Από την άλλη, η πλατίνα υποχωρεί κατά 0,15% στα 1.338,80 δολάρια.