Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου
(AP Photo/Jae C. Hong, File)
(AP Photo/Jae C. Hong, File)

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υποβάθμισε την Παρασκευή την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024, επικαλούμενος «εξαιρετικά αδύναμες» παραδόσεις του ΟΟΣΑ, τη -σε μεγάλο βαθμό - πλήρη ανάκαμψη μετά την πανδημία αλλά και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ανέφερε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 1,2 εκατ.bpd.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αναμένει πως ο ρυθμός της επέκτασης θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο στο 1,1 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος «καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει προχωρήσει».

Η έκθεση έρχεται εν μέσω ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με τους συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά να παρακολουθούν στενά την προοπτική διακοπής του εφοδιασμού από την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

«Οι κλιμακούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού πετρελαίου τίθενται σε ένα πλαίσιο σταθερής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,6 mb/d το πρώτο τρίμηνο και μιας πιο αισιόδοξης προοπτικής για την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο ΔΟΕ στην έκθεση του.

«Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έχει ωστόσο αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά περίπου 100 kb/d από την Έκθεση του περασμένου μήνα, σε 1,2 mb/d, μετά από εξαιρετικά αδύναμες παραδόσεις στον ΟΟΣΑ στην αρχή του έτους», πρόσθεσε ο Οργανισμός.