Απώλειες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Απώλειες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση την Τρίτη, αφού υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το Brent κινείται πτωτικά 0,45% στα 90,30 δολάρια το βαρέλι και  το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση 0,28% στα 88,52 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές είπαν ότι ορισμένοι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη, μετά την άνοδο των τιμών του αργού κατά σχεδόν 30%, σε υψηλό 10 μηνών.

Πριν από την υποχώρηση της τιμής του αργού που ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές στις ΗΠΑ αύξησαν τις καθαρές θέσεις τους στα long futures και στις θέσεις δικαιωμάτων προαίρεσης στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων και Διηπειρωτικών της Νέας Υόρκης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπορικών Συμβάσεων Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, το δολάριο ΗΠΑ ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών, αφού η Γερουσία ενέκρινε έκτακτο μέτρο που επιτρέπει να χρηματοδοτηθεί προσωρινά το ομοσπονδιακό κράτος.

Τα υψηλότερα επιτόκια μαζί με ένα ισχυρότερο δολάριο, που καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία της μεταποίησης έδειξαν ότι η ευρωζώνη, η Γερμανία και η Βρετανία παρέμειναν βυθισμένες σε ύφεση τον Σεπτέμβριο. Από την άλλη πλευρά, μια επίσημη έρευνα για την κινεζική μεταποίηση έδειξε ότι η δραστηριότητα  επεκτείνεται  για πρώτη φορά σε έξι μήνες.

Αντλώντας περισσότερη προμήθεια αργού στο σύστημα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είπε ότι η χώρα θα  ξαναρχίσει τη λειτουργία αυτή την εβδομάδα σε έναν αγωγό στο Ιράκ, του οποίο είχε ανασταλεί η λειτουργία για περίπου έξι μήνες.

Ο ΟΠΕΚ+, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών θα  πραγματοποιήσει συνεδρίαση την Τετάρτη, αλλά είναι απίθανο να τροποποιήσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου.

Έρευνα του Reuters έδειξε ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο παρά τις περικοπές από τη Σαουδική Αραβία.

Το φυσικό αέριο καταγράφει πτώση 3,38% στα 38 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα